Kimaradt az Orbán által is kritizált adószabály az eurócsomagból

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság és az Európai Tanács állandó elnökének versenyképességi csomagjából kimaradt az adóharmonizáció, amit korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kritizált.
Vágólapra másolva!

Versenyképességi paktumot dolgozott ki az Európai Bizottság és az Európai Tanács állandó elnöke, azaz José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy - értesült a Financial Times (FT). Az eurózóna stabilizálását célzó javaslatokat hétfőn ismertetik majd az eurót használó 17 tagállam képviselőivel.

A most bemutatásra kerülő paktum az FT szerint több ponton egybevág azzal, amit a német-francia tandem mutatott be február elején, így szerepel benne például az a német elképzelés is, miszerint a tagállamoknak adósságlimitet kellene meghatározniuk annak érdekében, hogy ne szaladjanak el a kiadásaik.

A pontok között szerepel az is, hogy az eurót használó országoknak nyugdíjmonitoring-rendszert kell kiépíteniük, illetve az is, hogy a tagállamoknak ellenőriznie kell a bérek emelkedését a versenyképesség megtartása érdekében (az eredeti német felvetés a bérindexálás megszüntetését írta volna elő). A német-francia javaslattal ellentében a Barroso-Van Rompuy paktum nem a nemzeti kormányokra bízná az előírások teljesülését, hanem az Európai Bizottságra. Az FT értesülse szerint a március 11-én esedékes eurózóna-csúcson el is fogadhatják a paktumot.

Párizs és Berlin korábban azt javasolta, hogy a tagállamok társaságiadó-rendszerét is közelítsék egymáshoz, de ez a pont az FT szerint már nem szerepel a mostani csomagban - annyi bizonyos, hogy ez volt az eredeti paktum legvitatottabb pontja, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel a ponttal kapcsolatban mondta azt, hogy "a csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni Magyarország csatlakozását az euróövezethez".

Orbán azzal támaszotta alá az euró bevezetésének kicsúszását, hogy véleménye szerint a csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni, mégpedig a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába - miközben Orbán szerint Magyarország nem támogathatja az adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben (az Ernst &Young nemzetközi adótanácsadó cég szerint az uniós adóharmonizáció Bulgáriát, Portugáliát, Lengyelországot, Finnországot, Írországot és Csehországot érintené a legkedvezőtlenebbül).