Kvízben legyőzte az ember a szuperszámítógépet

Vágólapra másolva!
Egy kongresszusi képviselőként dolgozó rakétatudós, Rush Holt tudta legyőzni az amerikai Jeopardy című kvízjátékban az IBM Watson nevű szuperszámítógépét.
Vágólapra másolva!

A 62 éves Holt korábban már ötször vált az Egyesült Államokban évtizedek óta futó műveltségi vetélkedő bajnokává. A demokrata párti kongresszusi képviselő egy washingtoni hotelben tartott külön rendezvényen mérkőzött politikustársaival meg az IBM által kifejlesztett, Watson nevű szuperszámítógéppel.

Az AP hírügynökség értesülései szerint egyébként nem Rush Holt az első ember, akinek sikerült legyőznie az IBM szuperkomputerét a tavaly ősszel zajlott felkészülések során, de a Princeton Egyetem plazmafizikai laboratóriuma korábbi professzorának teljesítménye így is elismerésre méltó.

A Jeopardy című vetélkedő leginkább a Legyen Ön is milliomos! című, itthon is ismert kvízjátékra hasonlít, ám ebben a meghatározott témakörökben nem válaszokat kell adniuk a játékosoknak, hanem a megadott válaszokhoz kell kitalálniuk a megfelelő kérdést. A kvízjátékban a hatalmas méretű, kifejezetten lexikális jellegű kérdések megválaszolására optimalizált szuperszámítógép egy LCD-monitor formájában jelent meg, és a játékban részt vevő négy másik politikust maga mögé utasította, egyikük vereségét követően még csókot is nyomott ellenfele képernyőjére.

Az utolsó fordulóba Rush Holt 8600 dolláros nyereményt tudott begyűjteni, míg Watson csak 6200 dollárt, ezáltal a gép veszített. A kvízjátékban ugyancsak részt vevő Nan Hayworth képviselő arra panaszkodott, hogy lassú reflexei miatt nem volt képes lestoppolni magának a kérdéseket, míg a szuperszámítógép hasonló problémákkal nem küszködik.