Vágólapra másolva!
A Chelsea balhátvédje, Ashley Cole csak véletlenül találta el a klubnál dolgozó gyakornokot egy légpuskával, ám Dél-Amerikában jóval komolyabb következményei is voltak már egyes focisták lövöldözéseinek.

A Manchester United elleni rangadón a Chelsea védelmének bal szélén Ashley Cole játszott, akárcsak a szezon majd mindegyik mérkőzésén, pedig pár nappal korábban a még kérdéses volt a szereplése. Cole nem sérüléssel bajlódott, hanem fegyelmi problémái akadtak: kiderült, hogy pár nappal korábban az edzőközpontban egy légpuskából leadott lövéssel megsebesített egy a klubnál szakmai gyakorlaton lévő fiatalembert. A sérülés szerencsére nem volt súlyos, a Chelsea szerette is volna titokban tartani, a rendőrség azonban megtudta, és hivatalból vizsgálatot indított.

Kolumbiában gyorsan elsülnek a fegyverek

A futballisták általában inkább szenvedő alanyai fegyveres incidenseknek, de azért arra is akadt már példa, amikor egy játékos volt az agresszor. A holland másodosztályú Almere City öltözőjében is előkerült egy lőfegyver tavaly novemberben, amikor Christian Gandu és Rene Osei Kofi összekülönbözött. Utóbbi a vita hevében kiviharzott a helyiségből, és amikor a többiek már azt gondolták, hogy a konfliktus ezzel véget ért, Kofi egy pisztollyal a kezében tért vissza, amivel megfenyegette Gandut. Az Almere az eset után azonnal elküldte a csapattól a ghánai labdarúgót, akit egyébként az Ajax Amsterdam adott kölcsön a másodosztályú gárdának - az amszterdamiak szintén felbontották a 18 éves játékos szerződését.

A kolumbiai Atlético Júnior Barranquilla középpályása, Javier Flórez ennél valamivel messzebb ment. Amikor a csapat 2009-ben elveszítette az Once Caldas elleni bajnoki döntőt, a szurkolók nagy része elégedetlen volt a teljesítményével, és amikor Flórez a meccs után hazafelé tartott a kocsijával, a stadion előtt egy csoportjuk skandálva ezt tudomására is hozta. A focista ezt nem vette jó néven, előkapta az autójában tartott fegyverét, és a szurkolók közé lőtt, akik közül a 33 éves Israel Castillo halálos sérüléseket szenvedett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZQC1gZERMuP7orah


Először úgy tűnt, hogy Flórezbe börtönbe kerül, ám sikerült peren kívül megegyeznie az áldozat családjával, egyes lapértesülések szerint 75 ezer dollár kártérítést fizetett nekik. A focista saját bevallása szerint részeg volt, amikor a tömegbe lőtt, azóta viszont már visszatért a pályára, jelenleg az Atlético Bucaramangában szerepel.

Maradona pontosan célzott

Dél-Amerikában egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy híres futballista lőfegyvert tart, és azt használja is. A kolumbiai Faustino Asprillát 2008 nyarán azért vették őrizetbe, mert egy közúti ellenőrzés során géppisztollyal kezdett lövöldözni. A hatóságok szerint Asprilla agresszívan reagált, amikor barátait és testőrét nem akarták továbbengedni, és összesen 28 golyót lőtt ki, de senki sem sérült meg. Asprilla életében nem ez volt az első hasonló eset: még karrierje elején, 1995-ben egy bogotái diszkó előtt nyolc lövést adott le a levegőbe jókedvében, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Diego Maradona egy légpuskát kapott elő, amikor a lesifotósok és bulvárújságírók nem akarták elmenni a háza elől 1994 februárjában. Összesen négy embert sebesített meg, amiért négy évvel később két év tíz hónap börtönbüntetést kapott - felfüggesztve.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zTUO7oP6tOs2nRTK


Angliában sem Ashley Cole-é az első ilyen eset. A Sunderland csatára, John Oster még 2002-ben szintén egy légpuskával sebesítette meg a klub tartalékcsapatának játékosát, Mark Maleyt. Mindez nem az edzőközpontban történt, Oster és Maley ugyanis jó haverok voltak, előbbi lakásán viccelődtek egymással abban a tudatban, hogy a fegyver nincs megtöltve. A puska azonban elsült, és szemen találta Maleyt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy be kellett fejeznie pályafutását. Be is perelte Ostert, majd öt évvel később peren kívüli megegyeztek egymással.

www.global-soccer.eu