Földgázüzletbe száll be a villamosművek

Vágólapra másolva!
Ötvenezer eurós hozzájárulással az AGRI LNG gázvezeték projekttársaság tagja lett a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.
Vágólapra másolva!

Az AGRI projekt célja az azeri földgáz szállítása Közép- és Délkelet-Európa országaiba. Az MVM belépésével várhatóan felgyorsulnak a projekt előkészületei - olvasható az MVM közleményében. A projektcég szoros együttműködésben végzi az uniós források eléréséhez szükséges feladatokat. A tervek szerint 7 milliárd köbméter éves kapacitású gázvezeték projekt várható bekerülési költségét 4-6 milliárd euróra becsülik.

Az AGRI LNG tagja az azeri SOCAR, a grúz GOGC és a román Romgaz cégek. Mindhárom társaság egyenként 25 ezer eurós tőkeemelésével 200 ezer euróra emelték a társaság jegyzett tőkéjét, és a négy tag egyenlő részesedéssel rendelkezik benne. Az MVM képviseletét Bács Zalán, a társaság stratégiai vezérigazgató-helyettese látja el. A csaknem 100 százalékban állami tulajdonú MVM csatlakozását 2011. február 14-én, a négy ország miniszteri találkozója után jelentették be.

Az AGRI projekt eredményeként a tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe. Az újragázosítást követően a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába, a nemrégiben átadott magyar-román gázvezetéken keresztül Magyarországra és a régió más országaiba.