Rákay Philip: Álomtervet kell a realitásokhoz szabni

Vágólapra másolva!
Az emblematikus, minőségi kulturális műsorokat hiányolja leginkább az MTV kínálatából Rákay Philip. Számos szinposzist átnézett már, állítólag remek ötletek vannak, minden csak a pénz függvénye -, de költségvetés még nincs. Más csatornától is átcsábíthat képernyőst az MTV, amennyiben erőre kap. Az M1 és az M2 intendánsa a közszolgálati médiumok sajtótájékoztatója után adott rövid interjút az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Mikor lesz költségvetése az M1-nek és az M2-nek?

- Nem sok konkrétumot tudok még, de nagyon remélem, hogy hamarosan, mert így elég nehéz dolgozni. Az elmúlt két hónapomat azzal töltöttem, hogy egy kétszáz oldalas anyagban leírtam, mit gondolok a Magyar Televízió jövőjéről, és milyen műsorokat szeretnék látni hamarosan. Ehhez már csak pénz kell. Ha már tudjuk, mennyi pénzünk van, akkor tudjuk ezt az álomtervet a realitásokhoz szabni. Én azt vetettem papírra, szerintem hogyan lehet megújítani az MTV-t: Ez nyilván nem két forintba kerül.

Mennyi pénzre számít a két csatorna? (Süveges Gergő, volt intendáns 2011 január végén nagyjából hatmilliárdot kért az M2 számára - a szerk.)

- Mindkét csatornát én igazgatom, de nem tudok összeget mondani, most zajlik a matekozás. A számolgatás szerencsére nem az én feladatom, ezen mások törik a fejüket. Engem arra kértek fel, hogy szakmai tapasztalatommal és kellő kreativitással építsek fel egy olyan struktúrát, műsorfolyamot, ami eddig hiányzott a kínálatból.

Milyen műsortípusból van most hiány az MTV-n?

- Nekem hiányoznak az emblematikus, minőségi kulturális műsorok. A kereskedelmi tévéktől ilyesmit nem lehet elvárni, jellegükből fakadóan nem a kulturális műsorok zászlóshajói. Szeretném, ha készülnének újra tévéjátékok, tévéfilmek, és lennének végre színházi közvetítések. Kiváló színészeink vannak, akik nem jutnak képernyőre: Estéről estére pár száz ember ugyan látja őket a színpadon, de a tehetségük ennél többre predesztinálja őket. Tartalmas, minőségi szórakoztató műsorokban is gondolkodunk. Ötletből nincs hiány, jobbnál jobb szinopszisok kerültek az asztalomra az elmúlt időkben.

Mikor láthat a néző új műsorokat?

- Ősszel indulhat az új struktúra, akkor már egészen biztosan lesz érezhető változás a csatornán. Hogy mennyi valósulhat meg a tervekből, az a közmédiumok anyagi helyzetétől függ, ami viszont nem túl rózsás: Húzunk magunk után évtizedes adósságokat is, és ezek mind ezt az esztendőt fogják terhelni. Valahogy mégis el kell kezdeni, és meg kell mutatni a nézőknek, hogy lehet a közszolgálati televízió minőségi, nem poros, nem avítt, nem szegényház.

Tervez átcsábítani az MTV-re más médiumból ismert képernyősöket?

- Igen, de ennél többet erről nem mondanék.

Múlt héten hét százalék körül volt az MTV közönségaránya, egy-két éve még tíz volt, ami szintén nem sok. Milyen nézettséggel lenne elégedett 2012-re?

- Nem akarok számháborúzni, főleg azért nem, mert nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszünk. Ha minőséget produkálunk, lesz mennyiség is. Amúgy látom a napi adatokat, itt-ott a kilenc-tíz százalékot is súroljuk: persze nem büszkeséggel mondom, ez még mindig tragikus. Folyamatosan változó piacon vagyunk, nem mindegy, mit produkálnak a versenytársaink. Egyet ígérhetek: tényezővé tesszük az MTV-t.

Mit szól Süveges távozásához?

- Nehéz erre mit mondani. Gergő nagy lendülettel és lelkesedéssel vágott ebbe a munkába. Engem is meglepett, ami történt. Most viszont, amióta két csatornáért kell felelnem, még kevesebbet alszom, mint eddig.