Vizelet az égen: ilyen, amikor kiüríti a szemetet az űrrepülőgép

Vágólapra másolva!
Március 8-án az Európa felett elhaladó Discovery űrrepülőgép egy üstököscsóvára emlékeztető alakzatot húzott maga után, amely folyadékból, részben az űrhajósok vizeletéből állt.
Vágólapra másolva!

Március 8-án este Európa felett haladt el az utolsó leszállásához készülő Discovery űrrepülőgép. Az égbolton azonban nem csak egy fénylő pont, hanem egy abból kiinduló, üstököscsóvához hasonlóan görbült, diffúz alakzat is mutatkozott.

Az alábbiakban Jens Hackmann képét mutatjuk be, amelyet a fotós Németországból rögzített. A jelenséget a Discoveryről a világűrbe kidobott anyag okozta - amely részben az űrhajósok vizeletéből állt. Az űrrepülőgépek leszállása előtt rendszeresen megszabadulnak a tömeg feleslegessé vált részétől, amelyet az elektromos áram termelésére szolgáló hidrogén- és oxigéncellák hoznak létre egyszerű víz formájában, valamint az űrhajósok termelnek élettevékenységük révén.

Forrás: Jens Hackmann/kopfgeist.com
A Discovery belsejéből kieresztett víz és a belőle keletkezett csóva (Jens Hackmann/kopfgeist.com)

A világűrbe kilökött folyadék azonnal jégkristályokká dermedt, majd a napfényben részben szublimált, és gőzfelhőt alkotott. Az így kialakult, kis sűrűségű felhő alakját sugárzási folyamatok, valamint az igen kis gázsűrűségű felsőlégköri jelenségek is befolyásolták - ezeknek megfelelően öltött csavarodott formát. A jelenséget hazánkból is megfigyelték a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai, egy felvételt korábban bemutattunk.

Az emberi vizeletet az űrállomáson működő recirkulációs rendszerrel jórészt újra tudják hasznosítani - ilyen berendezés azonban a rövidebb utakra tervezett űrrepülőgépen nincsen. Ennek megfelelően az emberi végterméket sem hasznosították a Discovery fedélzetén.