Dacolnak a japán veszéllyel a bankárok

Vágólapra másolva!
Sorra menekítik ki a cégek Japán földrengés, szökőár és radioaktív sugárzás miatt sújtott területéről munkatársaikat. Több nagybank egyelőre nem lépett, továbbra is a fukusimai atomerőműben történt robbanások által fenyegetett japán fővárosban tartják alkalmazottaikat. A japán tőzsdét kedden bedöntötte a katasztrófa, de szerdán javult a japán tőzsdeindex.
Vágólapra másolva!

A BMW német autógyártó és az alkatrészgyáró Continental is azok között a cégek között van, melyek dolgozói elhagyják Japánt a múlt pénteki földrengésben megsérült atomreaktorok sugárzása miatt - írja a BBC. Más cégek, például az SAP, az Ifineon vagy a Citigroup Japán kevésbé veszélyes, déli városaiba szállítják át dolgozóikat.

Az Ifineon szóvivője szerint felajánlották dolgozóiknak, hogy segítenek elköltözni a sugárzással kevésbé érintett területekre, de kevesen kértek segítséget. Az SAP Tokióból, Oszakából és Nagojából evakuálja mintegy 1100 dolgozóját, akiknek családtagjaikkal együtt hotelszobát ajánlottak fel Japán déli részén.

A Bloomberg hírügynökség szerint a világ legnagyobb magántőke-befektetésekkel foglalkozó cége, a Blackstone is bezárta tokiói irodáját. A külföldi lapok tudósításai szerint a japán fővárosban, Tokióban a normálisnál magasabb a sugárzás szintje, bár ez a japán hatóságok szerint nem veszélyezteti az emberek egészségét.

A bankárok dacolnak

A Nemzetközi Bankárszövetség Japánban működő egysége viszont közleményt adott ki, miszerint "minden marad a régiben", így a Goldman Sachs, a JP Morgan vagy a Barclays tokiói egységeiben zavartalanul folyik a munka. A Prospect Asset Management alapítója, Curtis Freeze azt mondta a Bloombergnek, hogy reggel a Fülöp-szigetekre küldte a családját, ő azonban Tokióban marad és tovább dolgozik. A WestLB AG, a német állami tulajdonban lévő pénzintézet is közölte, hogy legalább 20 dolgozója folytatja a munkát Tokióban.

A Citigroup vezetéséhez állítólag már több kérvény is érkezett a munkavállalóktól, hogy helyezzék át őket máshová. A cég korábban közölte, nem tervezi, hogy dolgozóit kivonja az országból, de vannak készenléti terveik és lépnek, ha a helyzet változna.

Kedden pánik tört ki a tőzsdén

A gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt kedden a tokiói tőzsde. Legfőképpen a fukusimai atomerőműben bekövetkezett újabb robbanás gazdasági következményeitől tartva kezdtek pánikszerű eladásba a befektetők, akik elsősorban az energetikai cégek, illetve az energiatermeléshez kapcsolódó vállalatok papírjaitól igyekeztek szabadulni. A fukusimai erőmű tulajdonosának, a Pecónak a részvényei például 25 százalékkal zuhantak.

Szerdára azonban emelkedtek a vezető ázsiai tőzsdemutatók a keddi jelentős visszaesés után, elsősorban amiatt, hogy a befektetők újra vásárolni kezdtek az előző napokban meggyengült papírokból. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerda reggeli elemzésében azt írta, a befektetőket aggasztják a japán beszállítók esetleges fennakadásai is, mivel az akadályozhatja egyes német és amerikai vállalatok termelését, így a gazdasági növekedést is.

A Japán sújtó csapásokról szóló cikkeinket itt olvashatja.