Két kilométer mély a marsi Balaton

Vágólapra másolva!
Falu méretű kisbolygók vagy üstökösmagok bombázták a vörös bolygó felszínét egykor. Az egymás mellett, egyszerre történt becsapódások összeolvadó kráterek láncát hozták létre. Az így keletkezett furcsa, elnyúlt alakzatot a Mars Express-űrszonda örökítette meg.
Vágólapra másolva!

Több egymás mellett haladó, közel kilométer átmérőjű objektum ütközött egykor a Mars felszínébe, szinte ugyanabban a pillanatban. A sorozatbecsapódásnak is nevezett jelenség egymással összeérő kráterek láncát hozta létre, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég közölt felvételén mutatunk be.

A Mars Express-űrszonda által megörökített elnyúlt kráter a bolygó déli féltekéjén található. Az alakzat hossza 78 kilométer, szélessége 10 és 25 kilométer között változik (tehát nem sokkal nagyobb területű a Balatonnál), mélysége pedig maximálisan 2 kilométer (utóbbi egyébként a magyar tenger esetében csak közel 4 méter). A mellékelt felvételt még 2010. augusztus 4-én készítette az európai űreszköz, a kép maximális felbontású változatán 15 méteres részletek is elkülöníthetők.

Forrás: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
A kráter domborzatmodellje a Mars Express-űrszonda mérései alapján. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum))

A becsapódásos kráterek szinte mindig kör alakúak. Ennek oka, hogy a mélyedést kialakító robbanás gömbszimmetrikus lökéshullámot hoz létre, amely kör alakban dobja ki az anyagot - függetlenül attól, lapos vagy meredek szögben érkezett a becsapódó objektum. Előfordul azonban, hogy a test még a világűrben több kisebb darabra esik szét, például valamelyik bolygó árapályhatása révén - de ettől függetlenül is sok a kettős égitest a kisbolygók között. Ezekben az esetekben nem egy test, hanem egymás mellett több objektum találja el a felszínt a becsapódáskor. A közel egyszerre bekövetkező robbanások mélyedése pedig összeér, és a mellékelt képen is megfigyelhető, elnyúlt krátert hoz létre.

Forrás: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
A robbanáskor kidobott, majd visszahullott törmelék alkotta takaró a kráter hossztengelyére merőleges irányban két elnyúlt, úgynevezett lepkeszárny alakzatot mutat, amelyek egyike a kép közepén figyelhető meg. A célkőzet feltehetőleg jeget is tartalmazott a robbanás idején, amely megolvadt - ezért mutatkoznak balra lefelé nyúló folyásos alakzatok a visszahullott törmelékben. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

További felvételek a Mars Express-űrszonda honlapján tekinthetők meg.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mvar4yDCGYbEkWxm

Film a Mars Express-űrszondáról (ESA)

Ajánlat: