Vágólapra másolva!
Két óra hét perc alatti idővel nyerte élete első maratonját az etióp Markos Geneti. Az eredmény a valaha volt negyedik legjobb debütálás a klasszikus távon, megegyezik Haile Gebrselassie teljesítményével. Pedig a körülmények cseppet sem kedveztek Genetinek, aki korábban ráadásul középtávfutó volt.

Élete első maratoni versenyén 2:06:35 órás idővel nyerte meg Los Angelesben az etióp Markos Geneti. A 26 éves atléta ezzel minden idők negyedik legjobb debütálását produkálta a klasszikus, 42 195 méteres távon, a listán az azóta világcsúcstartóvá vált honfitársával, a legendás Haile Gebrselassiével került egy szintre, derül ki a nemzetközi szövetség honlapjáról. Ennél jobb első maratont csak Evans Rutto, Patrick Makau és Wilson Chebet futott.

Pedig az időjárási körülmények nem kedveztek az etiópnak, a heves esőtől néhány helyen folyt a víz az úton, Geneti mégis a világ idei második legjobb idejét érte el, közel két perccel döntötte meg az eddigi versenycsúcsot, s óriási fölénnyel, majdnem három perccel utasította maga mögé a második helyen célba ért kenyai Nicholas Kamakyát (2:09:23 ó). A 26 éves atléta eddig középtávon szerepelt: 3000 méteren ifjúsági világbajnok és junior vb-ezüstérmes volt, felnőttként ugyanezen a távon lett vb-harmadik fedett pályán.

A nőknél a szintén etióp Buzunesh Deba győzött 2:26:34 órával. Mindkét győztes 25-25 ezer dollárt és egy Honda autót kapott, Geneti ezen felül további százezer dollárral gazdagodott, miután ő ért be először a Santa Monica-i célba, noha a nők mezőnyét 17:03 perccel korábban indították.