Néha piszkos a verseny a takarítócégek között

Vágólapra másolva!
Csaknem hatezerrel nőtt egy év alatt a takarító cégek által foglalkoztatottak létszáma, a működő társaságoké pedig tavaly 4,5 százalékkal - derül ki az Opten adataiból. Rengeteg munkanélküli igyekszik takarítóként elhelyezkedni, gombamód nőnek ki a piacon az újabb és újabb cégek, de korántsem mindenki híve a tisztességes versenynek - mondja Magyar Dániel, egy 12 éve működő takarító vállalkozás ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2009-ben 4,6, tavaly pedig 4,5 százalékkal több - összesen 4422 - takarítással foglalkozó cég működött, mint a megelőző évben - írta a Gazdaság internetes szakportál. A felszámolással érintett vállalkozások száma 2010-ben 13,8 százalékkal 189-re nőtt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

"Hatalmas lett a konkurencia. Az elmúlt években gombamód nőttek ki a piacon a takarítással foglalkozó cégek. Sokan azonban nem rendelkeznek a szükséges technológiai eszközökkel, megfelelő tapasztalattal, és úgy próbálnak megbízásokat szerezni, hogy lenyomják az árakat - vagy azért mert nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkora költséggel jár egy-egy irodaház takarítása az adott pályázatban előírt gépekkel, vagy azért, mert csupán gyorsan referencialevelet akarnak szerezni, hogy annak révén újabb munkákat szerezhessenek" - mondja Magyar Dániel, a 12 éve irodaházak, lakóparkok, egészségügyi intézmények takarításával foglalkozó Perry2000 területi ügyvezetője.

Tavaly január és december között 32 369-ről 38 151-re nőtt a takarító vállalatok által foglalkoztatottak létszáma. Ennek oka Magyar Dániel szerint az a sok új cég, amelyek vezetői - miután korábban elbocsátották őket valahonnan - így próbálkoznak a megélhetésük biztosításával. Az is jól látszik, hogy jobb híján rengeteg munkanélküli igyekszik takarítóként elhelyezkedni. "Egy-egy álláshirdetésünkre napi 70-100 ember jelentkezik, ám a személyes beszélgetésre a behívottaknak végül csak a töredéke jön el, és gyakori probléma az is, hogy akik megkapják a munkát, 2-3 nap után többet nem jönnek be dolgozni. Hogy ennek mi az oka, arra egyelőre nem sikerült magyarázatot találnunk. Olyan, mintha az emberek hobbiból keresgélnének állást" - számol be a szakember az elmúlt időszakban tapasztaltakról.

Mindazonáltal jelentős a feketefoglalkoztatás is a takarító cégek körében. "Hiába köti ki egy-egy állami vagy irodaházak, lakóparkok takarítására kiírt pályázat, hogy a munka csak bejelentett alkalmazottakkal végeztethető, amikor az aspiránsok egy része a többiek által ajánlott ár feléért, harmadáért vállalná a munkát, tudható, hogy ez csak két módon lehetséges: vagy nem az előírt és 1-3 millió forintba kerülő takarítógépekkel végzi a teendőket, vagy a dolgozók kapják feketén a pénzüket, és így a vállalkozás megspórolhatja a járulékokat, adókat" - magyarázza Magyar Dániel.

Nem ritka, hogy egy-egy frissen alakult cég szakmai tapasztalat és megfelelően betanított munkatársak híján már az első megrendelésébe belebukik, és rövid időn belül fel is számolják. Kereslet pedig - ahogy a Perry2000-nél is tapasztalják - bőven van a szolgáltatásra. "A gazdasági válság hatásaiból mi annak ellenére szinte semmit nem érzékeltünk, hogy az irodabérlési piacon jelentős visszaesés volt. Folyamatosan kapjuk a megbízásokat, 5-10-20 ezer négyzetméteres irodaházak takarítására. A legtöbb esetben 2-3 éves keretszerződéseket tudunk kötni, így hosszabb távra is tervezhetünk" - teszi hozzá Magyar Dániel.