Egy sorozat teljes évadját kitörölte egy rendszergazda

Vágólapra másolva!
A Zodiac Island című, gyerekeknek szánt, élő szereplőket is felvonultató animációs sorozat egy teljes évadja elveszett, mivel a készítők szerverén lévő fájlokat letörölte az internetszolgáltatójuk egyik bosszúszomjas kirúgott alkalmazottja.
Vágólapra másolva!

A PC World online informatikai magazin beszámolója szerint a gyerekműsort készítő Wer1 World Network cég beperelte a CyberLynk nevű, az amerikai Wisconsinban székelő internetszolgáltatót. A társaság ugyanis még 2009-ben elbocsátotta egyik alkalmazottját, aki egy hónappal később, bosszúból régi jelszavát felhasználva belépett a cég rendszereibe, és véletlenszerűen elkezdte törölgetni az ügyfelek fájljait.

Ezek között volt az amerikai tévécsatornákon sugárzott Zodiac Island több mint 300 gigabájtnyi anyaga, amely egy évadnyi epizódot tartalmazott. A sorozat részeit egy ftp-szerveren tárolták a készítők, akiknek Manilából, Hongkongból és Kínából dolgoztak be animátorok. A tizennégy epizódot tartalmazó évad részeiből csupán részletek maradtak meg, ezért mindegyik epizódot újból le kellett gyártani.

A szerveren lévő adatokról elvileg biztonsági másolatoknak is kellett volna készülnie, ám a cég backup-rendszerének hibája miatt nem készültek kópiák a fájlokból. Ennek következtében összesen egy évadni epizód veszett el a Zodiac Islandből, amelynek előállításán két éven át dolgozott több száz ember. A Wer1 ezért pert indított az internetszolgáltató ellen, amely révén az elveszett adatok nyomán kieső bevételeiért is kárpótlást akar kapni.

Az adatokat bosszúból kitörlő exmunkatársnak 360 ezer dolláros, vagyis mintegy hetvenmillió forintnak megfelelő kártérítést kell fizetnie, emellett akár öt évre is rács mögé kerülhet.