Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) úgy határozott, hogy a Szeged nőikosárlabda-csapat a kamatokkal és az egyéb kiadásokkal együtt összesen majdnem hatmillió forintot köteles fizetni korábbi játékosának, Horváth Zsuzsannának. Az egykori válogatott bedobó azért fordult a FIBA-hoz, mert a klub szerinte négyhavi fizetéssel tartozott neki, de a szegediek azt mondják, Horváth megszegte a munkaszerződését, mivel eltiltkolta terhességét, ráadásul, bár húzóembernek szerződtették, gyengébb teljesítményt nyújtott az elvártnál. A klub hajlandó polgári peres útra terelni az ügyet, Horváth pedig azt mondta, eljött az idő, hogy a játékosok kiálljanak magukért.

Horváth Zsuzsanna 2009 nyarán érkezett a 2008/2009-es bajnokságot ezüstérmesként záró, és ezáltal a következő szezonban az Euroligában érdekelt Szegedhez, a sokszoros válogatott játékos megszerzését nagy fegyverténynek tartották új csapatánál. A Szegednél ismét a bajnoki döntbe jutást tűzték ki célnak, ám ez végül nem sikerült, az elődöntőben a későbbi bajnok Pécs legyőzte Bencze Tamás csapatát, amely végül bronzérmesként zárt.

Donkó Orsolya, a Szeged klubigazgatója az [origo]-nak azt mondta, Horváth Zsuzsanna nem úgy teljesített, ahogy azt tőle, mint húzóembertől várták volna, és hiába próbáltak magyarázatot kapni arra, hogy miért kér könnyítést a konditermi vagy erőnléti edzések alkalmával.

Bencze Tamás edző is jelezte a vezetőség felé, hogy gondok vannak Horváth edzésmunkájával, aki szerinte a meccseken sem tette magát oda olyan keményen, ezért a játékosnál arról érdeklődött, terhes-e, de nemleges választ kapott. Az idény végül aztán kiderült, Horváth babát vár, abba is hagyta a játékot, novemberben pedig megszületett a gyermeke, akinek Székely Norbert, a Sopron edzője és a női válogatott szövetségi kapitánya az édesapja.

A klubnál nehezményezték, hogy Horváth nem árulta el időben, hogy terhes, úgy véltek, ezzel megszegte a munkaszerződésében foglaltakat, és azt ajánlották fel neki, hogy bár májusig szólna a szerződése, mivel a bajnokság utolsó szakaszában szerintük már nem volt teljes értékű játékos, áprilisig bezárólag megkapja a fizetését, és a bronzéremért járó prémium felét. Ebbe a játékos nem ment bele, és a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséghez (FIBA) fordult, amely majdnem egy évig ült az ügyön, végül úgy döntött, a Szeged köteles kifizetni 4 378 000 forintot (amely a játékos négyhavi fizetése a FIBA által számított kamatokkal együtt), valamint az egyéb kiadásokat fedező 6000 eurót (1 590 000 millió forint).

Donkó úgy érzi, korrekt ajánlatot tettek a játékosnak, és eddig azért nem beszéltek az ügy hátteréről, mert szerettek volna sárdobálás nélkül megyegyezni. "Magánemberként örülök, hogy Zsuzsának gyereke született, de klubvezetőként nehezen elfogadható, hogy valaki nem közli időben, ha terhes, és több pontban megszegi a szerződést. Nem tudom, mikor lesz ennek az ügynek vége, az ügyvédeink megtalálták a fellebezési lehetőséget a FIBA döntésével kapcsolatban, és polgári peres úton is igyekszünk bizonyítani az igazunkat" - mondta a szegediek klubigazgatója, aki nem csodálja, hogy a nemzetközi szövetség a játékos javára döntött, mert ők nem tudhattak a terhességről.

Horváth máshogy emlékszik a történtekre, szerinte a Szeged azért jött elő az eltitkolt terhességgel, mert így akarja eltussolni, hogy nem tudtak fizetni a játékosoknak. A játékos azt mondja, február végén eshetett teherbe, és április 20-án játszotta az utolsó meccsét, ekkor közölte a társaival, hogy gyereket vár.

"Úgy tudom, egy kismamának a terhesség harmadik hónapjáig kell jeleznie, hogy gyereket vár, a munkáltató ezután döntheti el, hogy megtartja-e, én ennél jóval előbb szóltam. Amikor kiderült, hogy babát várok, konzultáltam az orvosokkal, hogy milyen következménye lehet, ha párhetes terhesen játszom, de mivel azt mondták, hogy a magzat ekkor még olyan pici, hogy az ütközések nem veszélyeztetik, nem álltam le" - nyilatkozta az [origo]-nak Horváth, aki szerint Bencze nem kérdezte meg tőle, hogy terhes-e.

A bedobó azt mondja, elfogadta, hogy a klub nem tudott fizetni sem neki, sem a többieknek, mivel az egész ország nehéz helyzetben van gazdaságilag, de utána olyan összeget mondtak neki, amitől "azt hittem, a falnak megyek".

"A február és május közötti, négyhavi fizetésemre tartottam igényt, sem prémiumiot, sem kötbért nem kértem, erre olyan ajánlatot adtak, mintha 30 ezer forintért lettem volna náluk, majd abba sem mentek bele, hogy átütemezzék a tartozást. Ezek után fordult a menedzserem a FIBA-hoz, és bízom benne, hogy megkapom a pénzt, amit a nemzetközi szövetség megítélt, nekem nincs vesztenivalóm".

Horváth azt mondja, a Szegednek a vádaskodás helyett elég lenne megmutatnia a papírokat, hogy mi az, amit kifizetett, és mi az, amit nem. A játékos azt sem érti, miért a szerintük gyengébb teljesítményével indokolja a klub a pénz visszatartását, hiszen a szerződésben az nincs leírva, hogy milyen pontátlagot kell produkálnia, és úgy érzi, mindent megtett a csapatért. "Az is hozzátartozik a történethez, hogy amíg Sopronban a hármas poszton játszottam, addig Szegeden leginkább a négyesen, ezt jeleztem is az edzőnek, hogy bedóként hasznosabb tudnék lenni."

A kosaras szerint elképzelhető, hogy precedens értékű lesz az ügye, de úgy látja, eljutottak arra a szintre, amikor a játékosoknak ki kell állniuk magukért, és nem hagyni, hogy a klubok azt csináljanak, amit akarnak. Horváth nem tudja, mi lesz az ügy folytatása, azt mondta, miután megkapta az értesítést, hogy a FIBA a javára döntött, a Szegednek tíz napja lett volna lépni, de nem történt semmi, és hiába próbálta telefonon felvenni a kapcsolatot a klub ügyvédjével, nem érte el.