Egyetlen látványos ábrán 1235 bolygó

Vágólapra másolva!
Látványos grafikát készített Jason Rowe és a Kepler-űrtávcső csapata. Az ábrán a Kepler által eddig felfedezett összes, szám szerint 1235 Naprendszeren kívüli bolygójelölt együttesen szerepel, saját csillaga előtt ábrázolva.
Vágólapra másolva!

Az exobolygók kutatása napjaink egyik leggyorsabban fejlődő területe a csillagászaton belül, és a felfedezések számát tekintve a Kepler-űrtávcső a legsikeresebb műszer. Az űrtávcső (még megerősítés alatt álló) eredményeit szemléltető képen a csillagok nagyság szerint csökkenő sorrendben láthatóak. Érdemes megfigyelni, hogy léteznek olyan apró törpecsillagok is, mint amekkorák a legnyagyobb bolygók - utóbbiak általában "felfújt", forró légkörű óriásbolygók. Összehasonlításként a Nap és legnagyobb bolygója, a Jupiter jobbra fent, az első sor alatt külön is megfigyelhető.

Forrás: Jason Rowe, NASA
A Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján feltételezett 1235 exobolygó és csillagaikméretarány a. Az első sor alatt jobbra a Nap és a Jupiter látható összehasonlításként. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jason Rowe, NASA)

A fenti égitestek közül 54 az úgynevezett lakhatósági zónákban kering, ahol egy Földünkhöz hasonló égitesten tartósan lehet folyékony víz. Ha pedig ezeket a számadatokat egész galaxisunkra, a Tejútrendszerre extrapoláljuk, akkor mintegy 50 milliárd exobolygóval számolhatunk, és közülük 2 milliárd lehet a Földünkhöz hasonló nagyságú égitest.

Ajánlat: