Vágólapra másolva!
A Google nyomába lépve saját szervereket tervez a Facebook is. A világ legnagyobb közösségi oldala a HP-vel, a Dell-lel és a két nagy processzorgyártóval dolgozik a jövő kiszolgálóin.
Vágólapra másolva!

Energiatakarékos, weboldalak kiszolgálására tervezett szervergépek kifejlesztését tűzte ki célul Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője. A speciális szervergépek tervét más oldalakkal is megosztaná Zuckerberg. A specifikációk megosztásától a különleges gépek iránti kereslet növekedtét várja a vezető.

"Idővel rájöttünk, hogy a szervergyártók által készített gépek nem teljesen felelnek meg a mi igényeinknek, illetve a többi közösségi app igényeinek" - nyilatkozta Zuckerberg csütörtökön a Facebook Palo Altó-i főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztatás szerint a Dell által épített és a Synnex Corp által árult gépek 38 százalékkal kevesebb áramot fognak fogyasztani, mint a jelenleg kapható szerverek.

A Facebook igényei valóban különlegesek, így nem meglepő, hogy - a Google-hoz hasonlóan - saját kiszolgálókat szeretne. A közösségi oldal 500 millió tagja több mint 30 milliárd fotót, videót és szöveget tölt fel havonta, ezt a terhelést kell kezelniük az adattárházaknak úgy, hogy az oldal gyors maradjon.