Az árak küldték padlóra az Első Magyar Gombabörzét

Vágólapra másolva!
Elrendelte a Pest Megyei Bíróság az Első Magyar Gombabörze felszámolását. A szövetkezet a beruházásra felvett hitelek és a durva árverseny miatt nem tudott talpon maradni.
Vágólapra másolva!

A három millió forintos alaptőkéjű termelői és értékesítői szövetkezet, az Első Magyar Gombabörze az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2009-ben még 3,7 millió forint nyereséget ért el 2,3 milliárd forintos árbevétel mellett, de a Pest Megyei Bíróság nemrégiben elrendelte a felszámolást - írja a Gazdaság internetes szakportál. A zöldségárak ugyan emelkednek, a gombáé viszont belföldön és külföldön egyaránt csökkent az elmúlt években és tavaly az árrés már nem nyújtott fedezetet a beruházási hitel törlesztésére, amit többek között egy 500 millió forintos hűtőház felépítésére vett fel a szövetkezet - mondta a lapnak Szick Gyula. Az Első Magyar Gombabörze vezető tisztségviselője hozzátette: a szövetkezet menthetetlen, a hűtőházat hosszú ideje próbálják értékesíteni, de nincs érdeklődő.

A korábbi években 320 forintos kilónkénti áron vásárolták fel a gombát a termelőktől, jelenleg 300 forintot tudnak fizetni, mivel a költségek jelentősen emelkedtek. A fennmaradáshoz még alacsonyabb átvételi árat kellett volna megállapítani, mivel a növekvő költségekkel párhuzamosan csökkent az értékesítési ár - tette hozzá Szick Gyula. Az ügyvezető szerint az képes talpon maradni a piacon, akinek nincs hiteltörlesztése, így képes alacsonyabb árat kínálni az üzlethálózatoknak. A külföldi piacon sem jutott előbbre a cég, mert a magyar átlagárnál 20-30 centtel olcsóbb a lengyel kínálat Németországban és Ausztriában.

A közel 50 főt foglalkoztató Első Magyar Gombabörzét 2003-ban alapították, és az Opten adatai szerint 2006-ban már indult egy felszámolás a szövetkezet ellen, de azt 2007-ben lezárták. Ekkor több mint 815 millió forintos árbevétel mellett több mint 4 millió forintra rúgott az adózott eredmény, egy évvel később 2 milliárd forinti árbevétel mellet viszont fél millióra forintra csökkent a nyereség, és ez nem változott 2009-ben sem.