Vágólapra másolva!
A futballedzők számára hosszú időn keresztül a vasfegyelem volt az egyik legfontosabb követelmény, azonban manapság csupán szigorral és félelemmel nem lehet egy csapatot irányítani. Felix Magath és Louis van Gaal bukásával úgy tűnik végképp lejárt a zsarnok típusú trénerek ideje, a mai játékosok ugyanis nem tudnak sokáig "kényszerzubbonyban futballozni."

A Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásának legnagyobb meglepetése a Schalke 5-2-es győzelme volt a címvédő Internazionale ellen. A találkozón a német csapat kispadján az a Ralf Rangnick ült, akit alig egy héttel korábban neveztek ki Felix Magath helyére. Az új edző a kezdő tizenegyben adott lehetőséget Alexander Baumjohannak és Hans Sarpeinek, akiket elődje még ősszel fegyelmezési okokból a tartalékok közé száműzött. Mindketten kiválóan futballoztak Milánóban, utána pedig nem győzték hangsúlyozni: érezték Rangnick bizalmát, és ez óriási pluszt adott nekik.

Főszerepben a medicinlabda

Munkamódszere éles váltást jelentett Magath után, aki elsősorban a fegyelem és a szigor hívének számít. A jelenleg a Wolfsburgnál dolgozó szakember ismert arról, hogy nagy hangsúlyt fektet az erőnléti edzésekre: volt olyan klub, ahol az edzőközpontban egy mesterséges dombot építtetett, a játékosoknak arra kellett felfutniuk, felkészülési időszakban pedig a focisták többet találkoztak a medicinnel, mint a rendes labdával. Ez még nem lett volna probléma, az viszont annál inkább, hogy Magath nem tűrt meg más véleményt a csapat körül, ha valaki ellentmondott neki, azonnal a tartalékok között találta magát.

Baumjohann és Sarpei mellett így járt Jermaine Jones is, akit januárban kölcsönadtak a Blackburn Roversnek, a perui Jefferson Farfán pedig százezer eurós pénzbüntetést kapott, mert késve érkezett vissza Gelsenkirchenbe a téli szünet után. "Semmilyen kommunikáció nem volt közöttünk, csak akkor beszélt velem, ha megbüntetett valami miatt" - állította Farfán, aki egy hónappal ezelőtt még azt mondta, hogy nyáron mindenképpen távozik a klubtól. Most viszont, hogy már nem Magath az edző, szívesen maradna, és kiemeli, hogy Rangnick nem félelemmel, hanem bizalommal akarja irányítani csapatát. "Elmúlt az a pszichológiai nyomás, amit Magath alatt éreztünk" - jelentette ki Farfán.

Lekerül a kényszerzubbony a játékosokról

Nem Magath volt az egyetlen edző a Bundesligában, aki autoriter módon próbált irányítani, de kudarcot vallott. Louis van Gaalnak az előző szezonban még elnézték arrogáns viselkedését, mivel a Bayern München eredményesen szerepelt: a bajnoki cím és a kupa megnyerése mellett döntőig jutott a Bajnokok Ligájában. A jelenlegi szezonban azonban a sikerek nem jöttek, Van Gaal makacssága viszont megmaradt. A vezetőség előbb úgy döntött, hogy az idény végén köszönnek el a hollandtól, azonban a hétvégi, Nürnberg elleni döntetlen előbbre hozta a váltást: szerződését azonnali hatállyal felbontották.

Az edzővel többször is konfliktusba került elnök, Uli Hoeness nem titkolta, hogy ebben nagy szerepe volt a futballistáknak. "Az csak egy mítosz, hogy a csapat Van Gaal mögött állt. Ha valaki az elmúlt hetekben alaposan megnézte a játékosokat, akkor láthatta, hogy a félelem irányította őket. Már nem élvezték a játékot, hónapok óta kényszerzubbonyban futballoztak" - mondta Hoeness, aki pedig tisztában lehetett volna azzal, hogy kit szerződtet. A holland mindig is híres volt arról, hogy rendkívül önfejű, ami persze időnként kifejezetten jól jön. Nélküle Thomas Müller vagy Holger Badstuber aligha kerülhetett volna fel ilyen fiatalon, és Bastian Schweinsteigerből is ő faragott középső középpályást. Némelyik döntését viszont akkor is erőltette, amikor az nem vált be: ilyen volt a nyári igazolások elmaradása, vagy Thomas Kraft első számú kapussá kinevezése. "Nagyon nehéz beszélgetni Van Gaallal, mert nem tudja elfogadni, ha valakinek más a véleménye" - foglalta össze a holland viselkedését Hoeness.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Van Gaal előtt túl sok lépcsőfok állt

Egy edzői felfogás bukása

A Bundesligában nemrég menesztett két szakember az edzők régi generációjának utolsó mohikánjai, akik elsősorban a szigorúságban és a fegyelmezésben látták a sikerek titkát. Van Gaal 59, Magath pedig 57 éves, utóbbival egyidős a holland Huub Stevens is, aki Dzsudzsák Balázzsal dolgozott együtt a PSV Eindhovennél.

A magyar szélső egy tv-riportban mesélt Stevens hozzáállásáról, mely szerint az edzéseken a legkeményebb ütközés után sem maradhatott földön a játékos, folytatnia kellett rezzenéstelen arccal a munkát. Csakhogy ez a keménység nem párosult eredménnyel, a hollandot néhány héttel Dzsudzsák nyilatkozata után menesztették az Eindhoventől, ahol azóta is Fred Rutten irányítja az edzéseket. Stevens azóta a Red Bull Salzburghoz került, de a hétvégén onnan is kirúgták.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fenitek által képviselt edzői iskola már nem életképes: a mai játékosok hosszú távon nem tudják elviselni ezt a stílust, sokkal szívesebben dolgoznak fiatalabb, vagy demokratikusabb edzőkkel, mint Jürgen Klopp, Thomas Tuchel vagy éppen Joachim Löw.

Az autoriter trénerek hanyatlására klasszikus példa lehet a 2002-ben elhunyt Valerij Lobanovszkij, aki ugyan szinte tudományos alapossággal igyekezett kidolgozni csapata taktikáját, ugyanakkor óriási fegyelmet követelt, drákói szigorral büntetett, és nem tűrt ellentmondást. Pályafutása utolsó szakaszában azonban ezzel már nem tudott hatni a Dinamo Kijev játékosaira, akik már egy másik társadalmi környezetben nőttek fel.

www.global-soccer.eu