Németország visszaelőzheti az USA-t az exportországok közt

Vágólapra másolva!
Németország az idén visszaszerezheti az Egyesült Államoktól a világ második legnagyobb áruexportőrének rangját - írta a müncheni Ifo gazdagságkutató intézet elemzésében.
Vágólapra másolva!

Németország 2010-ben Kína és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyre esett vissza a áruexportőr világranglistán devizaárfolyam hatások miatt, holott a német áruexport volumene 15 százalékkal emelkedett.

"Az idén az év eleje óta a dollár egyértelműen gyengült az euróval szemben. Amennyiben az árfolyam a jelenlegi szinten marad és exportvolumenre vonatkozó előrejelzésünk teljesül, Németország az idén megelőzheti az Egyesült Államokat" - írta Steffen Elstner az Ifo gazdaságkutató intézet szakértője.

A teljes export tekintetében, tehát a szolgáltatásokat is beleértve, Németország vitathatatlanul a harmadik helyen áll a rangsorban - és még évekig ott is marad. Ennek oka az, hogy a szolgáltatásokban, mint például a turizmus, pénzügyi szolgáltatások, tanácsadó szolgáltatások, informatikai szolgáltatások, az Egyesült Államok vitán felül a világ éllovasa 515 milliárd dolláros exportértékkel.

Tavaly Németországnak éppen hogy sikerült megelőznie Nagy Britanniát szolgáltatás exportban, 230 milliárd dollár exportértékkel a brit 227 milliárd dollárral szemben.

Németország 2003 és 2008 között állt az áruexportőr világranglista élén, de ezt a rangot valószínűleg nem szerzi vissza a kínai gazdaság rohamos növekedése miatt.

Kína 1578 milliárd dollár áruexporttal tavaly tovább növelte előnyét a ranglista élén. Az Egyesült Államok 1278 milliárd dollár áruexporttal a második, Németország 1269 milliárd dollárral a harmadik helyen állt.

Az Egyesült Államok nominális áruexportja a magasabb exportárak miatt 21 százalékkal nőtt tavaly, míg a német 18,5 százalékkal, mivel a dollár mintegy öt százalékkal erősödött az euróval szemben. Az árfolyamhatás kiszűrésével a német áruexport 15 százalékkal, az Egyesült Államoké pedig 14,7 százalékkal emelkedett.