Vágólapra másolva!
Cipruson egy másik magyar játékos feljelentése alapján bundázással gyanúsítják Kovács Béla volt válogatott labdarúgót, akinek ügyvédje szerint elképzelhető, hogy Nagy Zoltán kapus a kezdőcsapatba kerülésért vádolta meg honfitársát. Nagy az [origo]-nak azt mondta, Kovács csak egy harmadik fél kérését közvetítette.

Február elején a ciprusi lapok arról számoltak be, hogy Kovács Béla 4000 ezer eurót ajánlott a Doxa Katokopia kapusának, Nagy Zoltánnak, hogy csalja el az Alki elleni meccsüket. Nagy nemet mondott, majd jelentette az esetet a klubjának és a rendőrségnek, amely kihallgatta Kovácsot.

Megkerestük a Ferencváros és a Honvéd korábbi középpályását, aki a botrány kirobbanásakor még úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy hamarosan többet mondhat, de ezúttal nem kívánt megszólalni. "Az esettel kapcsolatban az ügyvédemet keressék" - mondta a Larnacában magyar élelmiszerek árusításával foglalkozó exfocista.

Az egyszeres válogatott labdarúgó jogi képviselője, Lambrosz Pieri az [origo]-nak elmondta, hogy az ügyet még nem zárták le, de Cipruson már senki sem beszél a februárban még az ország legnagyobb bundabotrányaként emlegetett esetről. "Amikor kipattant, még foglalkoztatta a közvéleményt. Tudomásom szerint a rendőrség már nem nyomoz, és nem is találtak semmilyen bizonyítékot Kovács Béla ellen. Várunk a bírósági döntésre, várhatóan heteken belül lesz eredmény."

Az ügyvéd szerint Kovács Béla futballistaként és magánemberként is elismert volt Cipruson, soha senki nem mondott róla rosszat, éppen ezért sokakat megdöbbentett, amikor Nagy Zoltán vádjai nyilvánosságra kerültek.

A botrány februárban napvilágot látott részletei szerint Kovács 4000 eurót ajánlott Nagynak, ha elintézi, hogy a Doxa-Alki (3-0) bajnokin vendégsiker szülessen. A pénz felét a meccs előtt, a többit utána kapta volna meg. Nagy azonban nemet mondott. A hét éve Cipruson védő kapus szerint ez így nem teljesen fedi a valóságot.

"Rosszul jelent meg a médiában, hogy Kovács Béla akart engem megvesztegetni, ő a közvetítő volt, aki egy harmadik fél kérésére próbált rávenni arra, hogy 4000 euróért adjam el a meccset. Személyes problémám nincs Kováccsal, de természetesen az eset óta nem tartjuk a kapcsolatot" - mondta Nagy, aki a bajnokság alapszakasza végén elhagyta az élvonaltól búcsúzó csapatát.

Pieri azt mondta, hogy Kovács valóban beszélt Naggyal az ominózus meccs előtt: "Jó barátok voltak, ezért beszéltek a mérkőzést megelőzően. Pénzről azonban szó sem esett" - állítja az ügyvéd.

Arra a kérdésünkre, hogy ha nem történt megvesztegetési kísérlet, akkor mi lehetett Nagy célja, Pieri így válaszolt: "Nem tudom, de vannak sejtéseim. Érdekes például, hogy az ügy kipattanása után Nagy Zoltán legnagyobb riválisa, az első számú kapus, aki szintén magyar (Posza Zsolt - a szerk.), napokon belül elhagyta a klubot. Nem mondom, hogy biztosan összefüggés van a két dolog között, de nem kizárható. Azután viszont Nagy a lett a klub kezdőkapusa."

Megkerestük Posza Zsoltot is, a Balatonlellére igazolt kapus így elevenítette fel a távozását megelőző napokat: "Nem tudom, mi volt Zoli szándéka, de nem úgy ismertem meg, hogy ilyen eszközökhöz nyúlna, de Béláról sem tudnám elképzelni a csalást. A bundaügy egy pénteki napon robbant ki, a Doxa-Alki találkozó vasárnap volt, én pedig hétfőn reggel már repültem haza. Pénteken aláírtam a szerződésem felbontásáról szóló papírokat, hétfői dátummal, így tudtam, hogy a bajnokin már biztosan nem védek. Hetek óta érlelődött bennem, hogy haza akarok térni, szerencsétlen egybeesés, hogy a vesztegetési üggyel esett egy időpontra a távozásom" - mondta Posza, hozzátéve, hogy a Doxához igazolásukkor Naggyal ketten voltak kapusok a keretben, amikor viszont kiderült, hogy távozik, egymásnak adták a kilincset a próbajátékra érkező kapusok.

Megkérdeztük az Anorthoszisszal a Bajnokok Ligájában is védő Nagyot, mit szól Pieri ügyvéd felvetéséhez. "Én már nem foglalkozom ezzel az üggyel. Amikor az eset megtörtént, sportemberhez méltóan jelentettem a vesztegetési kísérletet a klubomnak. A vezetőség kérésére az ügyet elmeséltem a rendőrségen, ahol kihallgattak, de nincs információm arról, hol tart a nyomozás."

Nagy kiemelte, hogy életében először próbálták megvesztegetni, de nem rémlett neki, hogy bármilyen konkrét eredményt kellett volna elérnie, csupán ki kellett volna kapnia az amúgy is kiesés ellen küzdő csapatával. A bochumi ügyészség által felgöngyölített nemzetközi vesztegetési botrány alapján az a tapasztalat, hogy a csalók általában azzal kaszálnak nagy összegeket, amikor a megbundázott mérkőzés egy előre lefixált eredményre végződik, mert a fogadóirodáknál ezeknek jó a szorzója.

Nagy az elmúlt napokban az Omonia Aradipu edzéseit látogatja. "Edzésben szeretnék maradni, és ez a klub közel van a lakhelyemhez. Nem tárgyaltunk, mert még érzek magamban annyit, hogy az első osztályban védjek. Már vannak megkeresések, de ráérek a nyárig."