Újabb vírus támadhatja Iránt

Vágólapra másolva!
Az iráni kormányzat állítása szerint olyan számítógépes vírusra bukkant, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a közel-keleti országban működő állami intézményeket támadjon
Vágólapra másolva!

A Stars, vagyis csillagok nevet viselő kártevő csak kisebb károkat tudott okozni az országban működő kormányzati intézményekben az iráni védelmi minisztérium közlése szerint, bár kódjának elemzése jelenleg is folyamatban van - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

Azt még nem tudni, hogy a biztosan arra programozták-e a kártevőt t, hogy az kifejezetten iráni intézményeket támadjon, hasonló esetre azonban már volt példa. Egy tavaly nyáron felbukkant kártevő, a Stuxnet elkészítésével Irán az Egyesült Államokat vádolta meg. Ez a számítógépes vírus ipari vezérlőrendszereket támadott, az ország vádjai szerint pedig urándúsító üzemének tevékenységét akarták megzavarni. A BBC szerint a Stuxnetről több szakértő úgy nyilatkozott, hogy komplex felépítése arra utal, hogy állami tűmogatással készíthették el, de konkrét bizonyítékokat nem találtak erre.