Bin Laden halálának híre először a Twitteren jelent meg

Vágólapra másolva!
Az üzenőszolgáltatás ismét megelőzte a tradicionális médiát. Ezúttal egy korábbi amerikai kormányzati tisztviselő twitterezte ki a hírt, miszerint bin Ladent megölték.
Vágólapra másolva!

A hír a New York Times szerint nem sokkal azután szivárgott ki, amikor a Fehér Ház komminikációs igazgatója arról írt Twitter-üzenetet a hivatalos sajtójelentéssel egy időben, hogy az Egyesült Államok elnöke beszédet intéz a néphez. "POTUS to address the nation tonight at 10:30 PM Eastern Time" - azaz az elnök (POTUS: President of the United States) keleti parti idő szerint este fél tizenegykor országos bejelentést tesz. Az újságírók munkába lendültek, s szinte azonnal arra kezdtek gyanakodni, hogy a bejelentés bin Ladennel lesz kapcsolatos. A gyanút azonban egyetlen sajtóorgánum sem hozta le, ugyanakkor az interneten szárnyra kaptak az első erről szóló találgatások.

Fél tizenegy előtt öt perccel, azaz közvetlenül az elnöki beszéd tervezett kezdete előtt Keith Urbahn, a korábbi védelmi miniszter, Donald Rumsfeld egykori kabinetfőnöke ezt írta ki Twitter-falára: "So I'm told by a reputable person they have killed Osama Bin Laden. Hot damn." - "Egy felelős személy azt mondta, megölték Osamát. Rohadt kemény." Hamarosan hozzátett még egy üzenetet, miszerint nem tudja, igaz-e a hír, de reméli, hogy az. Ezután számos webes forrás rá hivatkozva tette közzé a hírt. Perceken belül névtelen források a Pentagonból és a Fehér Házból ugyanezt az információt kezdték el teríteni a riportereknek, a három legnagyobb országos televíziós csatorna adását megszakítva közölte a hírt, miközben az elnöki beszéd - amit a CNN jelentése szerint Obama saját kezűleg írt - hivatalos időpontja este 11-re csúszott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tizenegykor még mindig nem kezdődött el a hivatalos esemény, de a Facebookra már percenként tucatnyi olyan poszt került fel, ami tartalmazta a "bin Laden" nevet, s egyre több orgánum tette ki a hírt, a New York Post például azt írta címlapjára, "Elkaptuk!", a Huffington Post vezető politikai blog ezzel kommentált: "Halott". Fél tizenkettő után öt perccel az elnök megerősítette a hírt, majd nem sokkal éjfél után az Al Jazeera angol nyelvű adása már a Fehér Ház előtt gyülekező, ünneplő tömeget mutatta.

Korábban már több esetben is az események hevében újságírókká váló Twitter-felhasználók tudósítottak először olyan az egész nyugati világot lázba hozó eseményekről, mint például a New York-i Hudson folyóra kényszerleszállást végrehajtó utasszállító gép, a 2009-es Fort Hood-i lövöldözés, vagy a londoni metrót ért bombatámadások.