Így nézett ki az ősi Univerzum

Vágólapra másolva!
Ősi hidrogénfelhőket térképeztek fel minden korábbinál nagyobb távolságban. A Világegyetem kezdőpillanata után 2-4 milliárd évvel létezett hidrogéngáz eloszlása segít az Univerzum jövőjének megismerésében is.
Vágólapra másolva!

Az alábbi térkép a Világegyetem eddigi legrészletesebb térbeli modellje a korai (és távoli) állapotokat illetően. Saját Galaxisunk és benne Földünk a tortaszelet alakú ábra alsó csúcsán helyezkedik el. Innen végezték a megfigyeléseket különböző irányokban, és ezek egy részét tüntették fel a felfelé nyíló alakzaton.

Az egyes ábrázolt objektumok (fekete és színes pontok) irányának és távolságának becslésére az égboltot automata üzemmódban térképező Sloan Digital Sky Survey (SDSS) nevű program méréseit használták fel. Az így azonosított, 7 milliárd fényévnél közelebbi galaxisokat az ábra alsó részén látható sötét pontok jelzik. A térképnek ezt a részét már korábban is bemutattuk - az újdonság az ábrázolt terület távoli részén, a zöld háttér előtt azonosítható.

A felmérés keretében olyan hidrogéngázfelhőket vizsgáltak, amelyeket 14 ezer távoli kvazár energiakibocsátása gerjesztett sugárzásra. Ezek az objektumok tőlünk 10 és 12 milliárd fényév közötti távolságban vannak, tehát a Világegyetem korai, az Ősrobbanás (Nagy Bumm) utáni 2-4 milliárd éves időszakában léteztek.

Forrás: A. Slosar, SDSS-III collaboration
Az eddigi legrészletesebb térkép, amely a távoli és ősi hidrogénfelhők eloszlását is mutatja (A. Slosar, SDSS-III collaboration)

Az ilyen ősi felhők eloszlása és jellemzőik a Világegyetem tágulásának elemzésében és a kozmológiai modellek pontosításában, végső soron a sötét anyag és energia, valamint az Univerzum jövőjének megismerésében is segítenek. Az SDSS felmérés adatai alapján a kutatók közel 14 ezer, gázfelhőkhöz közeli kvazárt vizsgáltak a 160 ezer ilyen, ma ismert objektum közül. A tervek alapján 2014-re a tanulmányozott kvazárok száma elérheti az 50 vagy 60 ezret, és így az ősi anyag térbeli eloszlása még pontosabban megismerhető lesz.

Forrás: A. Slosar, SDSS-III collaboration
A térkép nagyobb felbontású részlete. A piros területek nagyobb, a kék színnel jelzettek kisebb hidrogéngáz-sűrűséget jelentenek (A. Slosar, SDSS-III collaboration)

Ajánlat: