Vágólapra másolva!
A háromszoros Tour de France-győztes spanyol Alberto Contador elronthatja az olaszok örömét a szombaton rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amely idén az egyesült Olaszország megszületése 150. évfordulójának jegyében zajlik majd.

A szervezők igazán kitettek magukért, hogy roppant izgalmas versennyel emlékezzenek meg Olaszország létrejöttéről: sokak szerint minden idők legnehezebb országúti kerékpáros viadala kezdődik a torinói csapat-időfutammal.

"Soha nem láttam még ennyire hosszú, ilyen kemény és különleges szakaszokat" - mondta a spanyol Carlos Sastre, akinek pedig van bőven tapasztalata embert próbáló versenyből, hiszen a Tour de France 2008-as bajnokának ez lesz a 25. háromhetes viadala.

"A szezon kezdetén a csapatvezetőkkel úgy döntöttünk, idén a Giróra koncentrálunk, amely életem legnehezebb versenye lesz. A célom, hogy az utolsó napon rajtam legyen a rózsaszín trikó, de legalább is harcban legyek érte" - mondta a tavalyi Tour-győzelmekor doppinggyanúba keveredett Contador, akinek ügyében csak később dönt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

A Girót egyszer - 2008-ban - már megnyerő, s most első számú favoritnak tartott Contador arról is beszélt, hogy a 14. szakasztól kifejezetten fél, az egyik legkegyetlenebb emelkedőnek nevezve a Monte Zoncolant, ahol a befutó lesz.

A címvédő olasz Ivan Basso távollétében az idényt bombaformában kezdő Contadorra, aki megnyerte a legutóbbi murciai és katalán körversenyt is, elsősorban négy hazai kerekes, a tavaly Vuelta-győztes Vincenzo Nibali, a 2007-ben Giro-bajnok Danilo Di Luca, a Girón 2000-ben diadalmaskodó Stefano Garzelli, továbbá Michele Scarponi, illetve a 2009-es Giro-győztes orosz Gyenyisz Mencsov lehet veszélyes. Contador közülük Nibalit nevezte a verseny favoritjának.

A 207 indulóra a 21 szakasz során összesen 3524 kilométer megtétele vár, melynek nehézségéről sokat elárul, hogy kilenc etap 200 km-nél is hosszabb, háromszor kell 2000 méternél is magasabb hegyre tekerni, hétszer pedig hegytetőn lesz a befutó, továbbá egy-egy csapat-, egyéni és hegyi időfutam is szerepel a programban. A torinói rajt után a kerekesek megfordulnak Szicílián, megmásszák a világ egyik leghíresebb vulkánját, az Etnát, a verseny második felében pedig áttekernek az osztrák Alpokba is.