Három napja zuhanórepülésben van az ezüst ára

Vágólapra másolva!
Három nap alatt csaknem harmadával zuhant le az ezüst tőzsdei árfolyama, miután az elmúlt hónapokban több mint duplájára nőtt az ára. Az arany ára a hét eleji kilengések után némileg stabilizálódott.
Vágólapra másolva!

Extrém kilengéseket mutat az ezüst ára, a nemesfém előbb néhány hónap alatt megduplázta az árfolyamát, majd három nap alatt több mint 30 százalékot veszített az értékéből - írja az aranypiac.hu.

Az ezüst ára hétfőn kezdett zuhanni: míg a hétfő hajnali ázsiai kereskedésben 48 dollár felett jegyezték az ezüst unciáját (31,1 gramm), nem sokkal később már csak 43 dolláron állt. A tőzsdén korábban arra számítottak, hogy az ár akár az 50 dolláros álomhatárt is átlépheti. Az év elejétől április végéig ugyanis az ezüst ára 60 százalékot erősödött, ezzel a legjobban szerepelt a tőzsdén a nemesfémek között. A csúcson mindössze 32 uncia ezüstért lehetett már egy uncia aranyat kapni, holott az utóbbi évtizedek átlaga jellemzően hatvan az egyhez arányt mutatott.

Az ezüstárfolyam aktuálisan emelkedő trendje a GFMS nemesfémpiaci tanácsadó és elemző cég kutatásai szerint nem egy szűk befektetői csoport összehangolt manipulációjának az eredménye, hanem a ténylegesen növekvő fizikai keresletre vezethető vissza. Az ezüst legnagyobb ipari felhasználója közismerten az elektronikai ipar, amely napelemek, laposképernyők, félvezetők, mobiltelefonok stb. gyártásához egyre többet használ az értékes alapanyagból. Az ágazati statisztikák szerint tavaly 20%-kal nőtt az ipari ezüstfelhasználás, 2011-re pedig további 8%-os növekedés várható.Ettől függetlenül az erős emelkedés a piaci spekulánsokat is megmozgatta, ami így az árfolyamra is visszahatott.

Az árfolyamesést az aranypiac.hu elemzése szerint elsősorban egy tőzsdei szabályozási beavatkozás váltotta ki, amely a túlhevülőben lévő piac lehűtését volt hivatott elérni. Az elmúlt héten ugyanis a New York-i Comex-en három lépcsőben drasztikusan megemelték a határidős ezüstpozíciók nyitásához és tartásához szükséges letét összegét. Mivel a megemelt letéti díjak jelentősen megdrágították a spekulációt, számos befektető kényszerülhetett a piacból való kiszállásra, és leginkább emiatt került hétfőn az ezüst ára eladói nyomás alá. Az elemzés szerint az ezüst árának visszaesése a 36 dolláros szintig is tarthat, rosszabb esetben pedig 33 dollárra csökkenhet az ár.

A Marketwatch.com szerint az arany árfolyama ugyanakkor valamelyest stabilizálódott. Pénteken 4 dollárral nőtt a nemesfém ára, miután csütörtökön óriási zuhanást mutatott: csaknem 34 dollárral esett vissza. Március közepe óta ez volt az arany árában bekövetkezett legnagyobb kilengés.