Vágólapra másolva!
A genovai mindig is az egyik legtüzesebb derbinek számított Olaszországban, és a vasárnapi mérkőzésen a szokottnál is nagyobb lesz a tét. A Sampdoria ugyanis a kiesés ellen küzd, és a Genoa hívei számára kevés dolog okozhat nagyobb örömet, mint hogy éppen az ő csapatuk taszíthatja a másodosztályba a szakadék szélén álló ősi ellenséget.

Az előző idényben a Sampdoria a negyedik helyen végzett, vagyis kvalifikálta magát a BL selejtezőjébe, és nem sok hiányzott, hogy a csoportkörbe is bejusson. A Werder Bremen elleni drámai kiesés után a csapat nem omlott össze, hiszen sokáig stabilan tartotta magát a középmezőnyben, a visszaesés januárban kezdődött, amikor a vezetőség eladta a két legjobb támadót, Antonio Cassanót és Giampaolo Pazzinit. Az év elején a Samp még nyolcadik volt, ám 2011-ben tizenkilenc bajnokijából mindössze hármat tudott megnyerni, tizenkettőt viszont elveszített, és így visszacsúszott a kiesőzónába.

Az edzőcsere sem segített, Domenico di Carlót Alberto Cavasin váltotta, az eredmények azonban szemernyit sem javultak. A Samp mintha be lett volna oltva gól ellen: jellemző, hogy a legeredményesebb játékos még mindig a januárban az Internek eladott Pazzini, hat találattal. Idén a Samp tizenkilenc bajnokijából tizenkétszer gólképtelen maradt, márpedig így nem lehet meccset nyerni. A drukkereknél a cérna az AC Milan elleni 0-3 után szakadt el, pedig egy kiesőjelölttől nem az elsőszámú bajnokesélyes ellen kellene bravúreredményt várni. Ezzel együtt a fanatikusok a Genovába visszatérő csapatbuszt kövekkel és baseballütőkkel támadták meg, majd a következő pár napban személyesen is kinyilvánították nemtetszésüket a játékosoknak a bogliascói edzőtáborban. A csapat magyar játékosa, Koman Vladimir az [origo]-nak részletesen beszélt a játékosokat ért atrocitásokról, és a csapaton belüli kilátástalan hangulatról.

A szurkolókat nem hatotta meg az edző fogyása

Cavasin eleinte megpróbált szót érteni a fanatikusokkal, és elmagyarázni nekik, hogy a csapatot ugyanúgy zavarja a gyenge szereplés, valamint hogy a focisták számára is nagyon fontos bennmaradás. Elmondta, hogy személy szerint hét kilót fogyott, amióta a Sampdoria edzője lett, de ez nem hatotta meg az ultrákat, akik megfenyegették őt.

A szakvezető így más lépéshez folyamodott: a Bari elleni, sorsdöntőnek ígérkező kiesési rangadó előtt a csapat nem a megszokott helyen tréningezett, hanem Rómában, zárt kapuk mögött. A focistáknak állítólag jót tett a környezetváltás, és a Samp, ha nehezen is, de megnyerte a meccset, ám egy héttel később a másik kiesési rangadón csak döntetlent játszott a Bresciával. De ekkor legalább a küzdeni tudásra nem lehetett panasz, hiszen a Brescia háromszor is vezetett, a genovaiak viszont mindig egyenlítettek - utoljára a ráadás perceiben.

A kiesés azonban továbbra fenyegető közelségben van, Cavasin számításai szerint a hátralévő három bajnokin hat pontot kell szerezni, ami nem tűnik egyszerűnek. Laczkó Zsolték ugyanis előbb városi derbit játszanak a Genoával, majd a Palermót fogadják, végül a BL-szereplésért küzdő AS Romához látogatnak. A legkönnyebbnek még a palermói mérkőzés ígérkezik, hiszen a szicíliaiak számára a meccsnek már nem lesz tétje (a nemzetközi kupaszereplést már nem érhetik el, és a kiesés sem fenyegeti őket). Rómában viszont még a pontszerzés sem tűnik könnyűnek, így minden jel arra mutat, hogy a vasárnapi, Genoa elleni derbi lesz a sorsdöntő a Samp számára.

Forrás: AFP

Az ultrák már megkezdték az üzengetést

Más ellenféllel szemben valószínűleg a Genoa-játékosok sem törnék magukat, hiszen a csapat a középmezőnyben áll, azonban a derbinek hatalmas jelentősége van a városban. A Genoa drukkerei számára szinte a scudettóval érne fel, ha a klub taszíthatná a Serie B-be a Sampot. Ennek ellenére a csapat az elmúlt hetekben kifejezetten jót tett ellenfelével, mivel mindkét közvetlen riválisát, a Bresciát és a Leccét is legyőzte. Utóbbi találkozón a lecceiek 2-1-re is vezettek, és akkor úgy tűnt, hogy a Genoát a győzelemnél jobban motiválja, hogy ártson a városi riválisnak, végül azonban 4-2-re megnyerte a meccset. Pedig a drukkerek egyáltalán nem bánták volna a vereséget: "Küldjük le őket a Serie B-be" - állt az egyik transzparensen. Persze, ezt még mindig megtehetik, ha vasárnap is nyernek.

A genovai mindig is az egyik legtüzesebb derbinek számított Olaszországban. A Luigi Ferraris stadion atmoszférája kiváló, a drukkerek pedig rendre látványos koreográfiákkal és a ellenfél cukkolásával fokozzák a hangulatot. Általában a pályán is hatalmas a küzdelem, 2009-ben például mind a két derbin három-három piros lapot osztottak ki, a Genoa csatárát már gólöröm közben megkergették a felhergelt Samp-játékosok.

Most is valami hasonlóra lehet számítani, és a rangadó miatt az eddig nem túl barátságos Sampdoria-drukkerek békét kötöttek a focistákkal. Csütörtökön az ultrák képviselői személyesen adták át levelüket a csapatkapitánynak, Angelo Palombónak, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy az utolsó leheletükig küzdenek. A Samp szombaton már nem otthon, hanem Novi Ligurében készül, az ultrák azonban ide is elvonatoznak, hogy az utolsó tréningen a támogatásukról biztosítsák a csapatot.

Az egyik vezérszurkoló, Enzo Triotta kifejtette: "Az elmúlt hetekben nem a legjobb volt a kapcsolat a csapat és a drukkerek között, de a derbin mindenki a megfelelő módon szurkol majd". A Genoa-hívek egyelőre egy graffitivel üzentek, amit a Sampdoria ajándékboltjának falára festettek. "Titeket még Pio atya sem mentene meg" - szólt a felirat, utalva a 2002-ben szentté avatott olasz egyházi személyre.

www.global-soccer.eu