"Nem nagy tétel" az önkormányzatnak a bezárásra ítélt iskola

Budapest, 2011. május 2. Janikovszky Éva fia, Janikovszky János beszél az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt, a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium tervezett bezárása ellen tartott tüntetésen.
Vágólapra másolva!
Felmérgesítette a szülőket a bezárásra ítélt erzsébetvárosi Janikovszky iskola hétfői fórumán, hogy nem ment hozzájuk Vattamány Zsolt kerületi polgármester, csak a "fülét" küldte el. Az iskola a kerületi irodavezető szerint nem marad meg, bár bezárásával nem lehet sok pénzt megtakarítani. Az iskola épülete viszont sokat ér, pár éve újították fel 700 millió forintból, és kertje is van.
Vágólapra másolva!

"Vattamány a kukát fel tudta avatni, de ide nem volt ideje eljönni!" - kiabálta hangosan az egyik szülő, amikor meglátta, hogy a Vattamány Zsolt polgármester névtáblája mögött lévő szék üresen maradt. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjében rendezett hétfő délutáni fórumra olyan sokan érkeztek, hogy székeket kellett hozni a tantermekből. Az erzsébetvárosi polgármester az iskolaigazgató meghívása ellenére nem ment el.

Az erzsébetvárosi önkormányzat április végén közölte az iskola igazgatójával, hogy júliustól megszűnik az intézmény, összevonják más kerületi iskolákkal, a 465 diák csoportokban kerül át más kerületi intézményekbe. A kerület szerint az összevonásra azért van szükség, mert csökken a kerületben a diákok létszáma - a Janikovszkyban több lett a diák az utóbbi években -, és az iskola diákjainak szétosztásával oldható meg leghatékonyabban a probléma.

Az önkormányzat nevében Hollósi Géza, a Művelődési és Sport Iroda vezetője érkezett a hétfői meghallgatásra, aki rögtön az elején engedélyt kért arra, hogy bekapcsolhassa a diktafonját. Az erre mérgesen reagáló szülőket egyik társuk azzal nyugtatta: "nem a hírnököt kell elmeszelni, ő csak hozta magával a diktafont, a polgármester fülét".

"Én csak végrehajtó vagyok"

Varga Márta igazgatónő is azt kérte a szülőktől, tartózkodjanak a hangos véleménynyilvánítástól: "összesen másfél óránk van, hogy megtudjuk, mi vár ránk szeptembertől".

Az irodavezető közölte, nem tud sok újdonságot mondani: a Janikovszky nyáron megszűnik, a jogutód a három utcával odébb lévő Baross Gábor Általános Iskola. Az osztályok és a tanáraik együtt maradnak, ha a szülők beíratják a gyerekeiket.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Janikovszky János, az iskola névadójának fia beszél a tüntetésen

A szülők többször is megkérdezték, miért kell bezárni az Erzsébetváros egyetlen művészeti képzést nyújtó iskoláját, és miért nem kapnak legalább egy év haladékot. Az irodavezető legtöbbször annyit mondott: "mert ez a döntés, én csak végrehajtó vagyok".

"Nem nagy tétel"

Hollósi Géza a sokadik kérdésre azt mondta, hogy az iskolabezárással az önkormányzat néhány 10 millió forintot tud csak spórolni, "ami nem nagy tétel a 2 milliárdos oktatási összköltségvetésben", de szerinte a csökkenő tanulólétszám miatt mindenképp be kell zárni egy intézményt.

A szülők szerint a diákok számának csökkenése nem magyarázat, sokkal inkább az az ingatlan értéke. Az intézményt három éve újították fel 700 millió forintból, és különösen értékessé teszi a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert. "Ugyanazt csinálják, mint a Hunvald, csak ügyesebben" - morogta maga elé az egyik szülő, amikor az irodavezető arról beszélt, hogy még nem tudni, mi lesz az épület sorsa.

Az [origo] által megkérdezett szülők közül többen azt mondták: holnaptól új iskolát keresnek, mert nem szeretnék, ha szeptembertől a gyerekeik a Barossba járnának, ahol szerintük "sok a magatartási probléma".