Könnyebb az ausztriai munkavállalás, ám szigorúbb az ellenőrzés

Vágólapra másolva!
Bár 2011. május elsejétől könnyebben jutunk ki tehát Ausztriába dolgozni, ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy az osztrák jogszabályok közül néhány, éppen a munkaerőpiac megnyitása következtében, kedvezőtlen irányba változik majd meg - tudtuk meg a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás és annak osztrák partnerirodája szakértőitől.
Vágólapra másolva!

Szigorítják például a munkaügyi ellenőrzések során kiszabható büntetések mértékét és önálló büntetőjogi, illetve szabálysértési tényállásban rendelik büntetni a kötelező minimálbér megsértését is - mutatott rá a Nemetschke Huber Koloseus Rechtsanwälte GmbH szakértője.

Dr. Kovács-Andor Levente ügyvéd kiemelte: büntetésre számíthatnak azok a munkáltatók, akik nem hajlandóak az ellenőrző hatósággal megfelelően együttműködni.

Ezen kívül komolyabb ellenőrzésekre lehet számítani az Ausztriába kiküldött munkavállalóknak fizetett alapbér, a bérezést igazoló német nyelvű bérpapírok rendelkezésre állása vonatkozásában is.

Fontos terület: az építőipari vállalkozások

Az építőipari munkákhoz kapcsolódóan, az osztrák szabályok szerint a vállalkozások szabad vállalkozásokra és szabályozott vállalkozásokra bonthatóak. Az építőipari vállalkozási tevékenység Ausztriában az utóbbi csoportba tartozik, ezért jogszerű gyakorlásához további lépések megtételére van szükség.

A szabályozott vállalkozások esetében nem elegendő az iparűzés illetékes szerv felé történő bejelentési és ezzel iparűzési engedély beszerzése, hanem szükség van egy úgynevezett képesítési bizonyítványra is.

A képesítési bizonyítvány azt igazolja, hogy az illető rendelkezik a munkája megfelelő és biztonságos végzéséhez szükséges technikai és tárgyi ismeretekkel, végzettséggel, képességekkel és a megfelelő tapasztalattal.

Ennek benyújtásával egyidejűleg a folytatni kívánt tevékenységet az illetékes hatóságnál be kell jelenteni. Az uniós polgárok, illetve vállalkozások esetén a másik tagállamban megszerzett képesítés elismertetésére van lehetőség.

Az erre vonatkozó kérelmet az osztrák Szövetségi Gazdasági Minisztérium bírálja el. A folyamat eredményeként a vállalkozó megkapja vállalkozói engedélyét, amely felhatalmazza tevékenysége ausztriai gyakorlására. Természetesen a fenti szabályok csak a vállalkozásokra vonatkoznak, az önállóan külföldön munkát vállaló alkalmazottakra nem terjednek ki - emelte ki dr. Kovács-Andor Levente.

Társadalombiztosítási szabályok

A külföldi munkavállalással kapcsolatosan érdemes szót ejteni a munkajoghoz nagyon szorosan kötődő, attól mégis eltérő szabályozás alá eső társadalombiztosítási szabályokról is.

Az Európai Unió tagállamaiban jelentősen eltérnek a társadalombiztosítási rendszerek. Az Unió nem is törekszik egységesítésre, így a tavalyi év óta hatályos új koordinációs rendelet (883/2004/EK rendelet) célja is csak az, hogy segítséget nyújtson az alkalmazandó jog kiválasztásában.

A koordinációs rendelet hatálya alá tartozó személyekre csak egy tagállam tb-jogszabályai alkalmazhatók. Az illetékes állam szerve - Magyarországon az OEP területileg illetékes szerve - igazolást ad ki arról, hogy a munkavállalónak, illetve a munkáltatónak más tagállamban nem kell járulékokat fizetnie.

A tb-jogviszonyra vonatkozó jog nem feltétlenül azonos a munkaviszonyra vagy a vállalkozásra vonatkozó ország jogával - fejtette ki a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás szakértője. Munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként főszabályként a munkavégzés helye szerinti állam tb-jogszabályait kell alkalmazni.

Dr. Horváth Linda elmondta: ha a munkavállaló egyénileg kimegy például Ausztriába dolgozni, akkor munkaviszonyára és a tb-jogviszonyra is az osztrák jog lesz alkalmazandó. Ilyen esetben az OEP felé bejelentést kell tennie és kérni a TAJ szám felfüggesztését.

A kiküldetés külön szabályai

A kiküldetés tb-jogi értelemben is kivételt képez a főszabály alól. A koordinációs rendelet szerint ugyanis, ha egy munkáltató a munkavállalóját ideiglenes jelleggel külföldre küldi munkavégzés céljából, akkor továbbra is a kiküldő ország joga, azaz esetünkben Magyarország tb-jogszabályai hatálya alá tartozik a munkavállaló és itthon kell a járulékfizetési kötelezettségnek eleget tenni.

A kiküldetés várható időtartama a 24 hónapot nem haladhatja meg, és nem lehet célja egy korábban kiküldött munkavállaló felváltása - ismertette a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás szakértője.

Korábban egyébként a kiküldetés 12 hónapos időtartamra szólhatott és egy alkalommal további 12 hónappal automatikusan meghosszabbítható volt. (A tb-kiküldetés és a munkajogi kiküldetés fogalma nem teljesen fedi egymást.)

Így előfordulhat olyan eset is, amikor a magyar cég munkajogi értelemben kiküldetésbe küldi a munkavállalóját, de a tb-jogi kiküldetés feltételei nem teljesülnek. Ilyenkor a magyar munkajog és az osztrák tb jog párhuzamos alkalmazására lesz szükség.

Fontos továbbá, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásokra nem vonatkozik a fenti kiküldetési szabályok, így az ő munkavállalóikra a fogadó ország tb-jogszabályait kell alkalmazni.

Jelentős gazdasági tevékenység

Ahhoz, hogy a kiküldetés társadalombiztosítási szabályait alkalmazni lehessen, a koordinációs rendelet követelményként előírja, hogy a magyar kiküldő munkáltatónak itthon jelentős gazdasági tevékenységet kell folytatnia. A jelentős gazdasági tevékenység folytatását többféle, a koordinációs rendeletben felsorolt módon igazolhatja a munkáltató.

A jelentős gazdasági tevékenység vizsgálata alól csak akkor mentesül a munkáltató, ha a kiküldetés során a munkavállaló egy külföldi kapcsolt vállalkozáshoz, jellemzően az anyacéghez, megy kiküldetésbe (konszernen belüli kiküldetés esete).

A koordinációs rendelet felsorolja azokat az eseteket is, amikor a magyar jog kiküldetés esetén sem lesz alkalmazandó. Ezek közül csak példálózó jelleggel emelnénk ki két-két akadályt a munkáltató illetve a munkavállaló oldalán.

Nem lehet tehát a magyar jogot alkalmazni, ha a kiküldetés teljes időtartama alatt a munkáltatónak kizárólag adminisztratív munkát végző munkavállalói maradtak itthon, vagy ha a munkáltató kint nem az itthonival azonos tevékenységet folytat - mutatott rá dr. Horváth Linda.

Továbbá: ha munkavállalónak nincs meg a kiküldetés előtt a 30 napos biztosítási jogviszonya, ugyanabban az államban már volt kint 24 hónapot és a visszatérése óta még 60 nap nem telt el, vagy munkaszerződést köt azzal a vállalkozással, akihez kiküldték.

A kiküldetés igazolása

A munkáltató köteles még a kiküldetést megelőzően a magyar jog alkalmazandóságáról és a biztosítási jogviszony fennállásáról szóló igazolást kikérni az illetékes az egészségbiztosítási szakigazgatási szervtől.

A kérelmet az OEP-nél erre rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni. Az illetékes szerv a fentiek tanúsítására az A1 jelű igazolást állítja ki, amely gyakorlatilag felváltotta a korábbról ismert E101-es nyomtatványt. Az igazolás kiadása államonként és egymást követő kiküldetésenként külön-külön történik.

Kivételek megállapítása

Ha a kiküldetés várható időtartam meg fogja haladni a 24 hónapot vagy már le is járt, de különös méltánylást érdemlő körülmények indokolják a kivétel megállapítását, a munkáltató kérelmezheti, hogy az A1 jelű igazolást legfeljebb öt évre adják ki. Ehhez azonban az OEP támogatásán és a megfelelő indokok kívül az is szükséges, hogy a másik érintett tagállam egészségbiztosítási szerve is hozzájárulását adja a kivétel megállapításához.

Önálló vállalkozók

Az önálló vállalkozók "kiküldetésére" gyakorlatilag a fenti szabályok analóg módon alkalmazandók. Ennek megfelelően tehát, ha egy önálló vállalkozó "kiküldetése" során egy másik tagállamba hasonló tevékenységet folytat, mint itthon, akkor 2 4 hónapig továbbra is Magyarországon kell a járulékait befizetnie. Ennek feltétele, hogy a távozását megelőzően már legalább két hónapig érdemi tevékenységet folytasson Magyarországon és a "kiküldetés" alatt is üzletszerűen tovább működjön itthon is. A szükséges igazolásokat az önálló vállalkozó is a fenti módon igényelheti.

Több tagállamban történő munkavégzés

Ha a munkavállaló vagy az önálló vállalkozó tevékenysége több országot is érint, akkor főszabályként nem a tevékenység helye, hanem a lakóhelye szerinti ország tb-jogszabályainak hatálya alá tartozik. Az A1 jelű igazolás igénylésére és kibocsátására ez esetben is az általános szabályok irányadók.

Külföldi gyógykezelés

Főszabályként külföldön a munkavállalók az EU-s egészségbiztosítási kártyával vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, melynek érvényességi ideje változatlanul 36 hónap. Ha azonban a munkavállaló nem ilyen módon veszi igénybe az ellátásokat, akkor a tavalyi év óta hatályos szabályok értelmében, az egészségbiztosító a felmerült és igazolt költségeket olyan mértékben téríti meg, amennyi az ellátás adott időpontban itthon került volna.