A Google az Androiddal tenné intelligenssé otthonainkat

Vágólapra másolva!
A Google május 10-én bejelentette a háztartási eszközök - és gyakorlatilag bármilyen elektronikai eszköz - vezérlésére alkalmas Android@Home technológiát. Az intelligens otthon koncepciója régóta ismert, de eddig egyetlen gyártó sem ért el vele igazi áttörést - a Google megközelítése ígéretes.
Vágólapra másolva!

Az Android@Home egy újfajra vezeték nélküli protokoll, amelyet a gyártók, hobbisták beépíthetnek a készülékeikbe, és azok innentől kezdve távirányíthatók lesznek egy androidos okostelefonnal. (Vagy tablettel, vagy laptoppal, a Google ugyanis a 3.1-től kezdve egységes szoftvert ad ki mindenféle eszközre.)

Forrás: [origo]
Android Ice Cream Sandwitch lesz a következő, minden készülékre egységes Android kódneve

A mobillal távirányítható tévé, kerti locsoló, vagy világítás nem új koncepció. A CES szórakoztató-elektronikai vásárt visszavonulásáig sok éven át megnyitó Bill Gates rendszeresen tartott hasonló bemutatókat - természetes, akkor még Windows-alapú megoldásokkal. A Microsoftnak 4-5 évvel ezelőtt volt egy olyan koncepciója, hogy Windows lesz minden intelligens készülékben - akkor még nem látszott az új generációs okostelefonok dömpingje, élen az iPhone-nal és az Androiddal, amelyhez a redmondi szoftvercég még csak most próbál felzárkózni.

Eddig csak kockák használtak ilyesmit

A telefonról távirányíott hifit, világítást és háztartási eszközöket, mint jövőbe mutató elképzelést, már a távközlési szolgáltatók is jó ideje magukévá tették, hogy mást ne mondjunk, a Magyar Telekom a 3G-s mobilhálózatok bevezetése idején, a Deutsche Telekom pedig tavaly, az LTE-hálózatok bevezetésére készülve mutatott be ilyen koncepciókat. A dologgal mindeddig csak az volt a baj, hogy az egyszeri felhasználó számára bonyolult megoldásokról van szó.

A telefont bármilyen vezeték nélküli adatávitelhez először össze kell párosítani a többi eszközzel. Erre ott a Bluetooth, vagy az UPnP, amit az otthoni hifihez, multimédiás eszközökhöz találtak ki, de ilyesmit mindeddig csak a technológiához értők használtak, akik könnyedén állítottak üzembe otthon egy saját multimédiás szervert - NAS-t - és az azzal "etetett" eszközöket a szórakozáshoz, vagy munkához.

Az Android@Home erejét az adhatja, hogy az Android-platfrom már most is nagyon elterjedt - így a Google megengedhette magának, hogy az eddigi szabványokkal szakítva, egy teljesen új adatátviteli megoldást vezessen be, amelyet akár villanykörtébe is integrálni lehet, kevés árammal működik, de elég sávszélességet biztosít ahhoz, hogy akár videót lehessen lejátszani rajta keresztül. (A PC Magazine szerint az új szabvány leginkább a háztartási eszközök automatizálásához használt ZigBee-hez hasonlít, csak nagyobb sávszélességgel.)

Forrás: [origo]
A Marketben megjelent a 200 000-dik alkalmazás

A Google az Android@Home-mal egy fontos területen zárkóztatja fel saját mobilplatformját az Apple iOS mellé. Amióta csak az Apple bemutatta hordozható kütyüit, egészen az iPodokkal kezdve, az iPhone-on át az iPadig, azokhoz rengeteg gyártó készít kiegészítőket. Az Apple gondosan ügyelt rá, hogy a készülékek változatos formái ellenére a dokkcsatlakozó mindegyiken szabályos legyen - és persze azt is felügyeli, hogy milyen adat mehet rajta keresztül.

Beindulhat az androidos kiegészítő-biznisz

Az Apple-kiegészítők piaca azonban így is százmillió dolláros tétel, gondoljunk csak a változatos asztali bölcsőkre, hangszórókra és iPod-hifikre, vagy a megtett kilométereket számláló Nike+ kiegészítőre, amelyet futók használnak edzőtársnak. Az iOS-eszközöknek ezen a területen elért sikerében persze szerepet játszik az is, hogy az Apple termékei egyben divatcikkek is.

Az Android ezzel szemben univerzális igásló lehet a ház körül, amelyet nem a készüléknek elegáns körítést adó kiegészítők, hanem a hozzájuk vezeték nélkül csatlakoztatható kütyük tesznek majd még hasznosabbá. A hardver nem lesz annyira egységes, de a szoftver igen, és mivel a rendszer nyitott, széleskörűbb lehetőségeket nyújt a fejlesztőknek, mint a legális, vagyis nem feltört iOS-en.

Ennek megelőző lépéseként fogható fel a másik bejelentés, ami szintén a május 10-i Google I/O konferencián hangzott el - eszerint a mától elérhető 3.1-es Android Honeycomb operációs rendszer, ami jelenleg csak táblagépekre érhető el, olyan USB-kezelési képességeket kapott, amivel megnyílik az út ennek a vezetékes csatolási szabványnak az olyan mérvű kihasználásához, mint amit a PC-ken már megszokhattunk. Közvetlenül csatlakoztatható lesz a fényképezőgép a fotók átmásolásához, a memóriakártya, a pendrive, de a billentyűzetek, játékvezérlők és egyéb beviteli eszközök is, sőt fejleszthetőek olyan alkalmazások, amelyek dokkolók, robotikai vezérlők vagy tetszőleges USB-s kütyük meghajtását teszik lehetőve.

Forrás: [origo]
Android 3.1 kezdőképernyő

Ezzel élesen szembehelyezkedik a kategóriateremtő iPad filozófiájával, amely egy egyedi, saját szabványt használó csatlakozót biztosít, következésképp csak olyan külső eszközt köthetünk az Apple táblagépére, amit Steve Jobs és csapata - műszaki, üzleti vagy bármilyen más szempontból - nem ellenez. Márpedig sokszor és sok mindent ellenez, így lehetséges, hogy például az iPadhez a mai napig csak egyetlen magyar karakteres billentyűzet érhető el, ez pedig az Apple méregdrága Bluetooth-os megoldása.

Ugyan nem biztos, hogy felhasználók tömegei szeretnék majd mindig az okostelefonnal kapcsolgatni a villanyt, de a digitális médialejátszókra máris nagyon egyszerűen lehet továbbítani a telefonról a zenéket - ezt a Google maga is demózta a bemutatón -, és az androidos telefonokhoz is készülhetnek majd olyan szenzorok, amelyek az edzést, az egészségmegőrzést, vagy éppen az orvosi diagnosztikát segíthetik. A Google szélesre tárta az ajtót a világ kreativitása előtt - nem csak az alkalmazások szintjén, mint vetélytársa teszi, hanem a hardveres ötleteknek is teret adva. Azt nehéz megjósolni, hogy melyik stratégia lesz a sikeresebb, de az biztos, hogy a Google legalább olyan átgondolt és értelmes ökoszisztémát épít mobil platformja köré, mint az Apple.