A felelőtlen netezőket a böngésző sem tudja megvédeni

Vágólapra másolva!
A Microsoft statisztikái szerint tizennégy letöltésből egy valamilyen kártevőt tartalmaz, a felhasználók öt százaléka pedig fittyet hány a vörös ablakban felbukkanó figyelmeztetésekre, és még a veszélyesnek jelzett programokat is bátran elindítják.
Vágólapra másolva!

Az Internet Explorer fejlesztőinek blogján publikálták a Microsoft böngészőjének fejlesztői a szoftver SmartScreen nevű, kártékony fájlok elleni védelmi funkciójával szerzett tapasztalataikat. A SmartScreen egy online adatbázissal dolgozik, és riasztást jelenít meg akkor, ha a felhasználó egy olyan fájlt akar letölteni, amelyről ismert, hogy kártevőt tartalmaz.

A szoftvercég mérései szerint a funkció az Internet Explorer 8 megjelenése óta már másfél milliárd alkalommal akadályozta meg, hogy a felhasználók kártevőt telepítsenek PC-jükre. A statisztikák alapján tizennégyből egy letöltés valamilyen kártékony szoftverre irányul, ezért fontos a böngészőkbe épített védelem, ami azonban nem váltja ki a vírusvédelmi alkalmazásokat.

A fejlesztők bejegyzése szerint az Internet Explorer 9-be épített védelmi funkció már a fájlokat magukat is vizsgálja, nem csupán egy feketelistán keres rá webcímükre. A SnartScreen működése a szoftvercég mérései szerint hatékony, mivel a felhasználók 95 százaléka törli, vagy le sem tölti az IE által veszélyesnek ítélt fájlokat, ám az emberek 5 százalékát még a figyelemfelkeltő üzenetek sem tudják meggátolni ezek futtatásában.