Teljes hírzárlat mellett a kilakoltatási tilalomról vitáznak a bankok a kormánnyal

Vágólapra másolva!
Az [origo] információ szerint a kilakoltatási tilalommal kapcsolatos vita miatt csúszik a devizahitelesek mentőcsomagjáról szóló megállapodás. A Bankszövetség tagjai biztosításokat szeretnének a moratórium feloldására, mert a tilalom gátolja a jelzálogpiac működését és a finanszírozásban is problémákat jelent.
Vágólapra másolva!

Bár az eredeti menetrend szerint a héten jelentették volna be a devizahiteleseknek szánt mentőcsomag részleteit a kormány és a Bankszövetség képviselői, ám a megállapodásra várhatóan csak a jövő héten kerül sor. (A csomag hátteréről itt olvashat.)

Az [origo] a tárgyalások menetét ismerő banki forrásból úgy értesült, hogy a csúszás oka a kilakoltatási moratóriumról szóló vita. A bankszövetségi tagok ugyanis garanciát kérnek a kilakoltatási moratórium megszüntetésére a kormánytól és arra, hogy a tilalom lejárta után érvényesíthessék a rossz hitelek fedezetére szóló jelzálogjogokat. A bankok szerint azért is szükség van a tilalom eltörlésére, mert az rossz hatással van az adósok fizetési magatartására. A hírrel kapcsolatban megkerestük a Bankszövetséget is. "Külön garanciát nem kellett kérnünk a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban, mert az időpont a kormány részéről is hosszabb ideje rögzítettnek tekintett" - reagáltak a hírre.

A bankok azzal érvelnek, hogy a jelzáloghitel már egy régóta jól működő banki terméken, a fedezeten alapul. Szerintük politikailag érthető lépés a kilakoltatási moratórium bevezetése és megghosszabbítása, ám ezzel akadályozza a kormány a jelzáloghitel-piac normális működését. A kilakoltatási moratórium a bankok forrásszerzésében is gondot okozhat, mert vannak pénzintézetek, amelyek jelzáloglevelek kibocsátásával finanszírozzák magukat, ám a moratórium alatt nem dobhatnak piacra ilyen papírokat.

Az [origo] forrásai szerint a kormány és a Bankszövetség utolsó tárgyalása után a felek teljes hírzárlatot rendeltek el és ezt mindkét oldal igyekszik betartani. A devizahitelesek mentőcsomagjának részleteiről szóló bejelentést többször is elhalasztották az elmúlt napokban. A múlt héten, a kormány képviselői és a Bankszövetség közötti pénteki tárgyalás után Müller János, a Bankszövetség illetékese közölte: várhatóan kedden születhet megállapodás, ezt követően kerülhet sor a bejelentésre. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azonban a keddi kormányülés után azt mondta: csütörtökön ismertetik a megállapodás részleteit, ám ismét elmaradt a bejelentés. A miniszterelnök szóvivője csütörtökön közölte: a hivatalos úton külföldön tartózkodó miniszterelnök hazatérése után, még egy utolsó konzultációt folytat a nemzetgazdasági miniszterrel, amely után a lakáshitelesek megvédése érdekében szükséges kormányzati és banki intézkedések bemutatásáról szóló sajtótájékoztatón maga is részt vesz a jövő hét elején.