Vágólapra másolva!
Csapata, a McLaren szerint visszatért a pályára, hogy elnézést kérjen a monacói sportfelügyelőktől az Ali G-re vonatkozó megjegyzés miatt.

Lewis Hamilton állítólag bocsánatot kért a Monacói Nagydíj sportfelügyelőitől, miután a versenyt követően, élő adásban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a bőrszíne miatt osztogatnak neki az átlagosnál több büntetést. Vasárnap először a Felipe Massával való ütközése miatt ítélték bokszutcai áthajtásra, majd a versenyt követően hozzáadtak 20 másodpercet az idejéhez, mert nekiment Pastor Maldonadónak is.

"Hat futam alatt ötször idéztek be a sportfelügyelőkhöz. Ez nevetséges. Egyszerűen rohadtul nevetséges" - dühöngött. - "Talán azért, mert fekete vagyok. Ali G legalábbis ezt mondja. Fogalmam sincs."

A McLarent irányító Martin Whitmarsh szerint Hamilton utólag megbánta a szavait. "Közvetlenül a verseny után nagyon el volt keseredve, és egy tévés interjúban megengedett magának egy rossz viccet, amelyben Ali G-re célzott" - mondta. "De örömmel elárulhatom, hogy később úgy döntött, visszatér a pályára, és beszél a sportfelügyelőkkel erről a viccről. Ők elfogadták a magyarázatát."

Whitmarsh úgy látja, elkerülhetetlen volt, hogy a gyors autójával a 10. kockából rajtoló Hamilton kalamajkába keveredjen a versenyen.

"Lewisnak bosszantó délutánja volt" - mutatott rá. "Azt hiszem, az igazság az, hogy ha valaki itt Monte-Carlóban nem az élről indul, mindenképpen fennáll a veszélye, hogy belekeveredik ebbe-abba. Különösen, ha olyan erőteljes versenyzőről van szó, mint Lewis, aki soha nem adja fel."

"Ő ilyen. Éppen ezért olyan fantasztikus pilóta - és ezért annyira izgalmas nézni őt a pályán. Csalódott, hiszen amúgy az egész hétvégén gyors volt, de ilyen Monte-Carlo, ilyen a versenyzés, ilyen az élet."

Hamilton Massát és Maldonadót is "hülyének" nevezte az interjúban, őket hibáztatva az ütközésekért. Massához hasonlóan azonban Maldonado is a brit versenyzőt tartja felelősnek. "Biztosan gondban volt a pozíciójával, hiszen a világbajnokságért küzd. Szerintem az ütközésig mindketten szép munkát végeztünk" - mondta a venezuelai, aki a baleset nélkül első pontjait szerezhette volna meg.

"Az előzéshez azonban oda kellett volna érnie mellém, márpedig nem ért oda. Az a véleményem, hogy a körülmények miatt túl optimista volt, mert éppen a szuperlágy gumikat használta. Ennyi."