Vágólapra másolva!
Ötéves szerződést kötött az olasz Palermo labdarúgócsapatával Simon Ádám, a 21 éves középpályás szerint az első évében meg fogja kapni a bizonyítási lehetőséget az Európa Ligában induló klubnál. Az idényt a Haladásban töltő U20-as vb-bronzérmes az [origo]-nak elmondta, hogy miért nem elég jól beszélni az olasz nyelvet Szicíliában, elárulta, kinek köszönheti a legtöbbet a Haladás csapatából, milyen útravalót kapott a Liverpoolt megjárt ikertestvérétől, és az U21-es válogatott touloni szereplésére is kitért.

Az olasz focibajnokság, a Serie A idei szezonjában az elmúlt évekhez képest hemzsegtek a magyar légiósok. A Laczkó Zsoltot és Koman Vladimirt foglalkoztató Sampdoria, a Vass Ádámot és a kölcsönadott Varga Rolandot a keretében tudó Brescia, illetve a Rudolf Gergely játékjogát a tavaszra kibérlő Bari azonban búcsúzott az élvonaltól. Utóbbi a felkészülést mégsem a másodosztályban kezdi, mivel várhatóan visszatér a Genoához, ahogy a B ligás Triestinának kölcsönadott Filkor Attila is a Milanhoz, újoncként pedig Simon Ádám kóstolhat bele az első osztály küzdelmeibe, miután ötéves szerződést kötött a Serie A-ban nyolcadik helyen végző Palermóval, amely kupadöntősként indulhat az Európa Ligában.

"Az olaszok érdeklődéséről csupán egy nappal az újságcikkek megjelenése előtt értesültem, gondolom az átigazolást intéző Tóth Miklós ügyvezető, illetve Filipovics Vladan menedzser megóvtak attól, hogy a palermói lehetőség esetleg negatívan befolyásolja a játékomat a Haladásban" - mondta az [origo]-nak a 21 éves Simon Ádám, akinek ikertestvére, András már 16 évesen belekóstolt a légióskodásba, megfordult a Liverpool, a Cordoba és az Excelsior csapatában. "Nagyon sokat beszélgettünk Andrással, akkor is napi kapcsolatban voltunk, amikor Liverpoolban élt. Mondta, hogy nem lesz egyszerű dolgom, de ne legyek kishitű, bízzak magamban."

A Haladás labdarúgócsapatában Kenesei Krisztiánnak adatott meg, hogy Olaszországban légióskodjon, korábban a Serie B-s Avellino játékosa volt. A korábbi válogatott csatár baráti kapcsolatot ápol Simonnal, így természetes volt, hogy ellátja tanácsokkal a Salgótarjánból indult tehetséget. "Kenő nagyon sokat segített nekem, elmesélte, hogyan élnek az olaszok, mire ügyeljek. Ő már korábban is egyengette a pályafutásomat, bevezetett a felnőtt fociba, mivel Szombathelyen fiatalon, 19 évesen kerültem be a csapatba. Hiányozni fog, akárcsak Korolovszky Gábor, Iszlai Bence, Lengyel Dániel, Rajos Gábor, az edzői stábbal is szerettem dolgozni, jól éreztem magam a csapatban."

Forrás: MTI/EPA/Mohamed Meszara

A Palermo Inter elleni, 3-1-re elbukott Coppa Italia-döntőjét már úgy nézte Simon, hogy felmérte a konkurenciát. "Az Intert már ellenfélnek tekintettem a kupadöntőn. Fiatal a Palermo kerete, úgy halottam Fabio Liverani abbahagyja, vagy még talán egy évet vállal, de ott van még Antonio Nocerino, Giulio Migliaccio és a szlovén Armin Bacinovic, de a 19 éves ghánai Afriyie Acquah is nagyon ügyes. Nem lesz könnyű bekerülni a csapatba, de sehol sem az. Nem hinném, hogy az első évben ne adnák meg a lehetőséget a bizonyításra, vagyis nem készülök arra, hogy kölcsönadnak."

A Palermo edzőváltáson esett át a nyáron, Delio Rossit, Stefano Pioli váltotta, de Simon szerint ez nem befolyásolja az ő szerződtetését. "A klub igazolt le, nem az edző. Piolival még nem találkoztam, csupán az orvosi stábbal és az egyik igazgatóval. Július 1-jén várnak vissza, akkor választjuk ki a lakásomat és kapom meg az autómat. Edzőtáborozni a hírek szerint Észak-Olaszországban fogunk." Simonnak egyelőre meggyűlik a baja az olasz nyelvvel, ugyan már tanulja egy ideje, de a szicíliai tájszólás érthetetlennek tűnik számára. "Engem megértenek, de én nem értem őket, teljesen más az olasz nyelv Palermóban, mint Észak-Olaszországban. Andrásnak hasonló gondjai voltak a liverpooli angollal."

Simon Ádám nyári szabadságát tölti, de csak pár napja, mert az U21-es válogatottal a múlt héten, a touloni tornán szerepelt. A középpályás szerint nem a franciák elleni meccsen kapott utolsóperces gól miatt maradtak le az elődöntőről. "A továbbjutás a Mexikó elleni találkozón ment el, a közép-amerikaiak majd kicsattantak az erőtől, mivel ők egy ideje már készültek a korosztályos vb-re. A mi erőnk a franciák elleni meccsen tért vissza, nyernünk kellett volna azt a mérkőzést, a 83. percig helyzetük sem volt a házigazdáknak."

Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás ügyvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy az olaszok kérésére titkolóznak az átigazolás összegéről, a távozó játékos pótlását pedig házon belül is meg tudják oldani. "Az AC Milanba igazolt Tamás Krisztián ügyében tárgyaltam Milánóban, amikor megkeresett bennünket egy ügynökség, amely védekező középpályást keresett a Palermónak. November környékén elküldtünk egy felvételt Simon Ádámról. A Haladás MTK elleni találkozóját tartalmazta a felvétel, melyen Ádám hatalmas gólt lőtt."

Simon Ádám gólja az MTK ellen

További inspiráló adat lehetett az olaszok számára, hogy Simon tagja volt a 2009-ben U20-as vb-bronzérmet szerzett magyar csapatnak, illetve fiatal kora ellenére stabil kezdőnek számított a klubjában.

"Tavasszal, a Kecskemét elleni bajnokira már megfigyelőt küldött a Palermo, jelezvén, hogy komolyan gondolják Simon leigazolását. Az olaszok kérésére nem hozhatjuk nyilvánosságra az átigazolás összegét, a pénzt nem fogjuk elszórni, Búrány Zoltán érkezett hozzánk Szolnokról, de van több középpályásunk is, Molnár Balázs, Irhás Ignác, Iszlai Bence, akik pótolhatják Simont."