Vágólapra másolva!
A sajtó minden országban osztályozza a játékosokat a bajnoki mérkőzéseken, az év végén kialakuló ranglista így viszonylag pontosan tükrözi a pályán elért eredményeket. A Bundesligában taroltak a dortmundiak, a Primera Divisiónban Lionel Messi és Cristiano Ronaldo különversenyt folytatott, a Serie A-ban pedig három kilences is kevés volt a győzelemhez.

Az év játékosa a vert mezőnyben

A topligák közül egyedül az angol Premier League-ben nem divat a játékosrangsor felállítása. Ugyan több lap és internetes oldal is értékeli a futballistákat, azonban egyik sem összesíti a számokat a szezon végén. Így aztán a Premier League-ben ilyen ranglista nem létezik, a liga azonban elkészített egy rangsort, mégpedig a játékosok teljesítménye alapján. A Player Performance Index tehát nem szubjektív, hanem objektív szempontok szerint értékeli a futballistákat, az elkészítése során különböző statisztikai mutatókat vesznek figyelembe.

A Premier League hivatalos játékrangsorában a profi futballisták szövetsége, a PFA által a szezon legjobbjának megválasztott Gareth Bale csak a 29. helyen áll, az újságírók által a legjobbnak tartott Scott Parker pedig csupán a 70. A bajnok Manchester Unitedből az első tízben mindössze ketten szerepelnek: Nemanja Vidic a negyedik, Dimitar Berbatov pedig a második. Az élen a Chelsea középpályása, Florent Malouda végzett, mégpedig kifejezetten nagy fölénnyel. A francia futballista 13 találattal házi gólkirály volt a londoniaknál, ezen kívül négy gólpasszt is adott, de elsősége így is meglepetés.

1. Florent Malouda, Chelsea, 661 pont
2. Dimitar Berbatov, Manchester United, 583
3. Dirk Kuyt, Liverpool, 563
4. Nemanja Vidic, Manchester United, 551
5. Carlos Tévez, Manchester City, 541
6. Didier Drogba, Chelsea, 525
7. Vincent Kompany, Manchester City, 518
8. Leighton Baines, Everton, 515
9. Yaya Touré, Manchester City, 515
10 Peter Odemwingie, West Bromwich Albion, 504

Messi és Cristiano Ronaldo különversenye

A spanyol bajnokságnál nagyon nehéz elfogulatlan lapokat találni. A helyi sportsajtót a Barcelona-Real Madrid ellentét osztja meg: a napilapok közül a Sport és az El Mundo Deportivo barcelonai, így inkább a katalánok felé húz, míg a Marca és az AS a madridiakhoz. Utóbbira jó példa Cristiano Ronaldo góljainak esete: míg a hivatalos statisztikák negyven találatot adnak a portugál játékosnak, addig a Marca ragaszkodik ahhoz, hogy negyvenegy alkalommal volt eredményes, ugyanis az ő jegyzőkönyveikben ez szerepel.

Szerencsére azért Spanyolországban is akad egy olyan szaklap, amelynek véleményét mindenki elfogadja. Ez a hetente megjelenő Don Balón, amely egytől tízig osztályozza a játékosokat, és minden idény végén közzéteszi ranglistáját. Ezen nem született különösebb meglepetés, hiszen az első Lionel Messi lett, mögötte pedig Cristiano Ronaldo végzett. A két szupersztár viszonylag nagy különbséggel előzte meg a mezőnyt, hiszen csak nekik volt hét felett az átlagosztályzatuk. A Realból senki más nem fért be az első tízbe, a Barcából pedig természetesen Xavi és Andrés Iniesta van ott az élmezőnyben, ahol a Villarrealt is hárman képviselik. A bronzérmes Giuseppe Rossi (aki azzal előzte meg a vele azonos pontszámmal végzett Iniestát, hogy két meccsel többet játszott) hamarosan a Barcában folytathatja.

1. Lionel Messi, Barcelona, 7,33 pont
2. Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 7,24
3. Giuseppe Rossi, Villarreal, 6,97
4. Andrés Iniesta, Barcelona, 6,97
5. Borja Valero, Villarreal, 6,91
6. Santi Cazorla, Villarreal, 6,89
7. Diego Alves, Almería, 6,88
8. Sergio Agüero, Atlético Madrid, 6,72
9. Daniel Aranzubia, Deportivo, 6,72
10. Xavi, Barcelona, 6,71

Három kilences is kevés volt az elsőséghez

Olaszországban nem is lehet kérdéses, hogy melyik lap osztályzatai a mérvadóak. A La Gazzetta dello Sport hatalmas tekintéllyel bír, a rózsaszínű újság számításai alapján a legjobbnak lenni hatalmas dicsőség. A Gazzetta szintén egytől tízig osztályoz (tört számokat is alkalmazva), de híres arról, hogy újságírói nagyon szigorúak, és nyolcasnál jobb érdemjegyet csak nagyon-nagyon ritkán adnak.

Forrás: AFP / Filippo Monteforte
Cavani néha sziporkázott, néha eltűnt

Mindennek alapján az idei első helyezett Alexis Sánchez 6,73-as átlagosztályzata kifejezetten jónak számít. Az Udinese chilei támadója a 27. fordulóban, a Palermo ellen mesternégyest ért el, és ezért kilencest kapott az újságtól, kétszer pedig nyolcassal jutalmazták. A Napoli uruguayi csatára, Edinson Cavani pedig azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egyetlen szezonon belül háromszor is kilences osztályzatot kapott, mivel azonban teljesítménye nem volt egyenletes, így az átlaga csak a negyedik helyre volt elég.

A ranglista a Juventus vezetőségének furcsa döntéseiről is árulkodik: a torinóiak a szezon előtt elengedték Sebastian Giovincót, aki aztán a Parmában remekelt, míg a kiváló teljesítményt nyújtó Marco Storarit kitették a kezdők közül Gianluigi Buffon felépülését követően, pedig az osztályzatok azt mutatják, hogy jobban jártak volna, ha Storari marad a csapatban. A Serie A magyar légiósai közül ketten léptek pályára legalább a meccsek felén: Vass Ádám 5,83-as, míg Koman Vladimir 5,59-es átlaggal végzett - nála egyébként a Gazzetta osztályzatai szerint csak két olyan középpályás volt rosszabb, aki minimum húsz bajnokin szerepelt.

1. Alexis Sánchez, Udinese, 6,73 pont
2. Júlio César, Internazionale, 6,54
3. Samuel Eto'o, Internazionale, 6,49
4. Edinson Cavani, Napoli, 6,47
5. Sebastian Giovinco, Parma, 6,43
6. Antonio di Natale, Udinese, 6,42
7. Ezequiel Lavezzi, Napoli, 6,40
8. Marco Storari, Juventus, 6,39
9. Matteo Sereni, Brescia, 6,39
10. Zlatan Ibrahimovic, AC Milan, 6,36

Hatalmas dortmundi fölény

Németországban a Kicker számít a futball megfellebbezhetetlen ítészének. A hetente kétszer megjelenő újság nem tízes skálán osztályozza a játékosokat, hanem egytől hatig értékel (a feles értéket is kihasználja), a legjobb érdemjegyet az egyes jelenti. Az idei ranglista maximálisan tükrözi a tabellát, hiszen az első öt helyet a Borussia Dortmund futballistái foglalják el, ami egészen egyedülálló. Arra is csak az 1990-1991-es évadban volt utoljára példa, hogy ugyanabból a csapatból kerüljön ki az első két helyezett (akkor az Eintracht Frankfurtból Ralf Falkenmayer és Uli Stein volt az élen).

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
A Dortmund mindent vitt idén

Most a BVB középhátvédjét, Mats Hummelst a csapat négy középpályása: Kagava Sindzsi, Nuri Sahin, Mario Götze és Sven Bender követi. Az első tízbe a dortmundiakon kívül csak egyetlen mezőnyjátékos fért be: a Bayer Leverkusen chilei középpályása, Arturo Vidal. Az élmezőnyben a többiek mind kapusok, természetesen köztük van a dortmundiak egyese, Roman Weidenfeller is.

A Bundesliga magyarjai közül senki sem került fel a ranglistára, mert a Kicker csak azokat rangsorolja, akik legalább a mérkőzések felén kaptak osztályzatot, márpedig ezt sem Szalai Ádám, sem Hajnal Tamás nem mondhatta el magáról. A Mainz támadóját 16 bajnokin értékelték, és ez alapján az átlaga 3,25 lett, amivel a csatárok között kilencedik lett volna, megelőzve például Thomas Müllert vagy Lukas Podolskit. Hajnal 12 összecsapáson 3,21-es átlagot hozott össze, ami szintén nem rossz: a középpályásoknál a kilencedik helyre lenne elég, többek között Bastian Schweinsteger előtt.

1. Mats Hummels, Borussia Dortmund, 2,61 pont
2. Kagava Sindzsi, Borussia Dortmund, 2,62
3. Nuri Sahi, Borussia Dortmund, 2,64
4. Mario Götze, Borussia Dortmund, 2,7
5. Sven Bender, Borussia Dortmund, 2,72
6. Michael Rensing, 1. FC Köln, 2,74
7. Roman Weidenfeller, Borussia Dortmund, 2,76
8. Manuel Neuer, Schalke 04, 2,79
9. Tom Starke, Hoffenheim, 2,82
10. Arturo Vidal, Bayer Leverkusen, 2,85

A kieső csapat kapusa remekelt

Az egytől tízig terjedő skálán osztályozó lapok közül a francia L'Équipe tűnik a legszigorúbbnak, legalábbis az átlagok alapján, hiszen a Ligue 1-ben már 6,09-es érdemjeggyel az élen lehetett végezni. Ezt a napilapnál a Paris Saint-Germain fiatal bekkje, Mamadou Sakho érdemelte ki, akit az Arsenal is szeretne megszerezni. A L'Équipe mintha elfogult lett volna a párizsiakkal, hiszen a negyedik helyen végzett PSG-ből hárman is ott vannak az első tízben, miközben a bronzérmes Olympique Lyont senki sem képviseli.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
Sow csak hetedik lett a bajnok Lille-ből

A bajnok Lille-ből is hárman fértek be az élmezőnybe, a csapat legjobbja természetesen a belga Eden Hazard lett, más kérdés, hogy az újság szerint négyen is jobban teljesítettek nála a Ligue 1-ben a szezon során. A kilencedik pozícióban ott van Marvin Martin, aki a hét elején bemutatkozhatott a francia válogatottban, és debütálását két góllal tette emlékezetessé. Figyelemre méltó, hogy a nyolcadik helyet az AS Monaco kapusa, Stéphane Ruffier szerezte meg annak ellenére, hogy a nagyhercegség csapata kiesett az élvonalból. El lehet képzelni, hogy a többiek milyen teljesítményt nyújtottak.

1. Mamadou Sakho, Paris-SG, 6,09
2. André Ayew, Olympique Marseille, 6,06
3. Mickael Landreu, Lille, 6,03
4. Nené, Paris-SG, 6,0
5. Eden Hazard, Lille, 5,94
6. Steve Mandanda, Olympique Marseille, 5,89
7. Moussa Sow, Lille, 5,88
8. Stéphane Ruffier, AS Monaco, 5,85
9. Marvin Martin, Sochaux, 5,81
10. Sylvain Armand, Paris-SG, 5,81

www.global-soccer.eu