Harminckét anonim hackert tartóztattak le

Vágólapra másolva!
A török rendőrség harminckét olyan embert tartóztatott le, akiket azzal vádolnak, hogy az Anonymous nevű hackercsapat tagjai, és kormányzati oldalakat megbénító támadásokban vettek részt.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks-botrány nyomán hírhedtté vált hackercsapat számos támadást hajtott végre az interneten olyan szervezetek és cégek ellen, akik az információkat kiszivárogtató oldalt kedvezőtlenül érintő módon cselekedtek. Az Anonymous a közelmúltban a török kormányzati oldalakat támadott meg azt követően, hogy a helyi kormány ismertette az internet szűrésére vonatkozó terveit. A múlt hét végén Spanyolországban is letartóztattak három embert, akik a hatóságok szerint ugyancsak közreműködtek az internetes támadásokban a hackercsoport tagjaiként, válaszul a csoport órákra elérhetetlenné tette a spanyol rendőrség honlapját.

Törökország augusztus végén egy olyan rendszert akar beindítani, amelynek értelmében bizonyos szolgáltatásokat csak akkor lehetne elérni, ha a felhasználók valós személyes adataik birtokában regisztrálják magukat egy rendszerben. A török kormány szerint ez a megoldás a kiskorúak számára kártékony tartalmak blokkolását teszi lehetővé, az Anonymous tagjai azonban úgy vélik, hogy a világháló cenzúrázására alkalmas, ezért a múlt héten több kormányzati oldalt is megbénító támadást vittek véghez. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint tizenkét törökországi településben tartóztattak le az Anonymoushoz köthető felhasználókat, akik közül nyolcan a sajtóhírek szerint még kiskorúak.