Csempészett műtárgyakat állít ki a Szépművészeti Múzeum

Vágólapra másolva!
Lefoglalt ókori műtárgyakat mutat be a Szépművészeti Múzeum szerdán nyíló kiállítása. A hatóságok által elkobozott régészeti leletek többsége nem tartalmaz különleges értékű műalkotásokat, és sok köztül a hamisítvány. A kiállítás szeptember közepéig látható.
Vágólapra másolva!

A magyar határon lefoglalt, csempészett ókori műtárgyakat mutat be a Szépművészeti Múzeum június közepén nyíló kamara-kiállítása. Az Antik Gyűjtemény 1996 óta igyekszik összegyűjteni és gondozni a lefoglalt, külföldi eredetű régészeti leleteket.

Az eltelt másfél évtized során, az illetékes állami intézmények - Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - mára gördülékeny együttműködésének eredményeként mintegy 4000 tárgy került a gyűjtemény letéti raktárába, egy külön nyilvántartásba. Egy múzeumi kutatóhely eleve kínálta a megoldást, hogy a régészet módszereivel kezdjük el tanulmányozni ezt az anyagot, hogy következtetéseket tudjunk levonni a műtárgycsempészés sajátságairól és - végső célként és a visszaadás reményében - ki tudjuk deríteni a származási országot - olvasható a Szépművészeti Múzeum közleményében.

A múzeumba került csempészanyag nem tartalmaz különleges értékű műalkotásokat, ezek külön útvonalon kerülhettek forgalomba. A tárgyak zöme ókori tucatáru, elsősorban fémtárgy: ruhakapcsoló tű (fibula), gyűrű, kulcs. Feltehetően egy-egy régészeti lelőhely fémkeresővel történő átkutatása során kerülhettek elő. Az ép darabok mellett sok fémtöredék is található. Ezek csempészése nyilván nem műkereskedelmi értékükkel magyarázható, hanem beolvasztva alkalmas nyersanyagul szolgálhatnak műtárgyhamisítók számára. Az anyag tanulmányozásakor az derült ki, hogy sok hamisítvány is található közöttük. A műtárgyhamisítás tehát szorosan összekapcsolódik az illegális műkereskedelemmel, és nem csak nagy összegért eladható darabok készítésére irányul.

A kiállított tárgyak közül kiemelkedik egy ezüstcsésze, amelyet 2003-ban foglaltak le Lökösházán. Peremén görög nyelvű felirat fut körbe, amely szerint Sósos két fia, Antiochos és Kalliklés ajánlották fel fogadalmi ajándékul Apollón számára. A Kr. u. 3. században készülhetett, a római birodalom egyik görög nyelvű provinciájában.

Az Antik Gyűjtemény a határon lefoglalt műtárgyak összegyűjtése és gondozása mellett egy adatbázist is létrehozott számukra. Lopott és körözött tárgyakról több nemzetközi adatbázis is tartalmaz adatokat, de a rablóásatások során előkerült darabok ezekben nyilvánvalóan nem szerepelnek, hiszen korábban nem voltak ismertek.

A jogellenes műkereskedelem gyakran helyrehozhatatlan károkat okoz a nemzeti, illetve az európai kulturális örökségben - áll a múzeum közleményében. Egy régészeti lelet ellopásával, vagy a lelőhely feldúlásával gyakran teljes mértékben megsemmisül minden, a műtárgyhoz köthető régészeti, történelmi vagy tudományos információ.

A kiállítás szeptember közepéig látható.