Az internet makettjén gyakorolná a kiberháborút a Pentagon

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok biztonsági szervei hamarosan "nemzeti kiberlőtéren", a világháló replikájának tekinthető gyakorlótéren tesztelhetik azt, hogyan kell védekezni az internetes támadások ellen, vagy működésképtelenné tenni más országok elektronikus rendszereit.
Vágólapra másolva!

A "National Cyber Range", vagyis "nemzeti kiberlőtér" nevet viselő rendszer a jövő év közepén kezdi meg működését: a rendszerek kiberháborús szimulációkat hajthat végre a Pentagon, azaz letesztelheti, hogy mi történne, ha az Egyesült Államokat a kibertérben érné támadás - számolt be a Guardian című brit napilap. Az USA emellett saját, a kormány megbízásából dolgozó hackerek és it-biztonsági szakemberek képzésére is használhatja majd a világháló replikáját. A lap szerint a Pentagon már négy évvel korábban javasolta egy hasonló szimulációs rendszer megvalósítását, amelynek kiépítése az előzetes becslések szerint mintegy 130 millió dollárba, azaz mintegy huszonnégymilliárd forintba fog kerülni.

A rendszerben többek közt újfajta hálózati protokollokat is tudnak majd tesztelni, de műholdas és rádióhullámokon történő kommunikációt is lehet használni majd. Az internetes tesztkörnyezetben a korábbinál sokkal gyorsabban, hetek helyett napok alatt végezhetik el az új technológiákkal kapcsolatos kísérleteket. A kísérleti internetes rendszer kialakítása azért bonyolult és költséges, mert a virtuális világhálót úgy kell kialakítani, hogy egy-egy tesztfolyamatot követően mindent vissza lehessen állítani az alapokra, hogy nulláról kezdhessék a következő kísérletet a szakemberek.

A kibertérben napjainkban egyre több konfliktus zajlik, az Egyesült Államokat és Izraelt Irán azzal gyanúsította meg, hogy a két ország megbízásából készült a Stuxnet nevű kártevő, amelyet szakértők szerint célzottan iráni urándúsító üzemekben való károkozásra programoztak. Kínát eközben azzal vádolja több nemzet is, hogy a Nemzetközi Pénzalap, az IMF, a francia kormány és a Google cég rendszereit ért több támadásokat is a megbízásából követték el. Barack Obama amerikai elnök a Kongresszus előtt nemrég azt kérte, hogy duplázzák meg az internet alapjait még a hatvanas években kifejlesztő amerikai kutatószervezet, a Darpa költségvetését a jövő évre, hogy az képes legyen védelmi eszközöket kidolgozni.