Ritka pillanatot örökített meg a Mars körül keringő űrszonda

Vágólapra másolva!
Korábban nem látott, szokatlan jelenséget örökített meg a Mars Express űrszonda a vörös bolygó körül: lefotózta, amint a Mars Phobos holdja elhalad a Jupiter előtt. Az érdekes jelenségről kisfilm is készült.
Vágólapra másolva!

A bolygókutató szondák alkalmanként szokatlan fotókat is készítenek, mint például amikor a leszállóegységeket vagy éppen a légkörben ereszkedő szondát fotózzák, vagy ha az egyik keringő egység a másikat csípi el. Az ilyen képek nemcsak szokatlanok, de segítenek néhány paraméter, térbeli helyzet és pályaelem pontos megállapításában.

A Phobos, amint elhalad a Jupiter előtt a Mars Express űrszondáról nézve (ESA/DLR/FU Berlin G. Neukum)

A mellékelt felvételt a Mars Express-űrszonda HRSC jelű kamerája készítette. A filmen azt láthatjuk, amint a Mars Phobos holdja elhalad a Jupiter előtt. Ilyen jelenséget eddig még senki sem rögzített, a sikeres megfigyelés a pontos tervezést dicséri, precízen kellett ugyanis előre megtervezni mikor, hol és mely irányba tekintsen a kamera.

Forrás: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
A megfigyelés geometriája (ESA/DLR/FU Berlin G. Neukum)

A képek készültekor, 2011. június 1-jén a Phobos az űrszondától 11 ezer kilométerre volt, míg az aprónak mutatkozó, egyébként óriási Jupiter 529 millió kilométerre. A Jupiteren két feltűnő, egyenlítővel párhuzamos felhősáv is megfigyelhető. Az előre megtervezett pályaváltoztatás nyomán 69 másodperce volt a szondának, hogy a képeket rögzítse, az így született megfigyelés a Phobos pályaelemeinek pontosításában segít. További felvételek az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján tekinthetők meg.

.