Vágólapra másolva!
A hosszú évek után első rangos európai versenyén szerepelt olimpiai és világbajnok sprinter, Justin Gatlin második lett kedden száz méteren Reimsben, ahol a 110 gát világcsúcstartója, Dayron Robles ellenszélben futott pazar időt. Közben kiderült, hogy Usain Bolt egyetlen igazi ellenfele, Tyson Gay kihagyja az idei vébét.

Az amerikai bajnokságon - kisebb meglepetésre - szintén ezüstérmes futó a reimsi címvédő, antiguai Daniel Bailey-től kapott ki, ugyanakkor megelőzte többek között a pekingi játékok ezüstérmesét, a trinidadi Richard Thompsont. Bailey 10.05 másodperccel győzött, Gatlin pedig 10.08-cal ért célba.

A viadal legjobb teljesítménye a férfi 110 m gát világcsúcstartójának, s olimpiai bajnokának, a kubai Dayron Roblesnek a nevéhez fűződik, aki erős, két méter/szekundomos ellenszélben futott 13.16 mp-et.

A szervezők nem lehettek maradéktalanul elégedettek az egyébként nagyon színvonalas versengések ellenére sem, mivel Robles mellett a verseny másik sztárja, a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown kiugrott a női száz első rajtjánál, s kizárták. A július 30-i budapesti Gyulai István Memorialnak is Campbell-Brown az egyik húzóneve.

Gay kihagyja a vébét

A 2007-es vb háromszoros bajnoka a júniusi amerikai válogatón az elődöntő előtt feladta a versenyt csípősérülése miatt, s az már akkor eldőlt, hogy egyéniben nem indulhat a dél-koreai Teguban, ám arra még volt esélye, hogy váltóban fusson.

Az amerikai szövetség kedden hirdette ki bő keretét a négy váltószámra, s mivel Gay neve nem szerepel a 4x100-as listán, biztossá vált, hogy nem lesz ott az augusztus 27-én kezdődő vb-n.

Gay sok szakértő szerint az egyetlen olyan sprinter, akinek lett volna némi esélye legyőzni a világcsúcstartó jamaicai Usain Boltot a világbajnokságon. A pekingi olimpia óta ez a bravúr ugyanis csak neki sikerült, egy tavaly augusztusi stockholmi viadalon, ráadásul makacs csípősérülése ellenére egészen a múlt hétig vezette az idei százas világranglistát 9.79 mp-cel.

Az amerikai szövetség tájékoztatása szerint a névsorból szintén kimaradt négyszázas címvédő, olimpiai bajnok LaShawn Merrittnek van esélye futni a 4x400-as váltóban, mivel dopping miatti eltiltása július végén lejár, s egyéniben címvédőként rajthoz állhat a vb-n. Csapattagságáról a formája alapján döntenek majd.