Egymilliárd dollárból fejleszti finomítóit a horvát Mol-leány

Vágólapra másolva!
Több mint 700 milliárd forintnak megfelelő befektetésre készül a Mol résztulajdonában álló INA olajvállalat a következő négy évben, ebből csak a két finomítójának fejlesztésére 180 milliárd jut - közölte a cég felügyelőbizottságának magyar alelnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az INA horvát olaj- és gázipari társaság középtávú stratégiája alapján a cég 2015-ig nagyjából 20 milliárd kunát (709 milliárd forintot) fordít fejlesztésre és beruházásokra - közölte Mosonyi György, az INA felügyelőbizottságának (fb) alelnöke csütörtökön.

Az angol nyelvű közleményben az áll, hogy e forrás kétharmadát a cég Horvátországban használja fel, így továbbra is a legnagyobb horvátországi befektető marad. Mosonyi György szerint az INA 2011 és 2015 közötti fejlődésének meghatározásához javasolt stratégia erősíti a vállalatot és "jelentősen hozzájárul a horvát gazdaság fejlődéséhez".

Az fb-alelnök közleménye szerint a cég igazgatósága egymilliárd dolláros (182 milliárd forint) beruházást javasol az INA két olajfinomítójában fejlesztésére, így a fiumei (Rijeka) európai színvonalú létesítmény lesz. Jelezte ugyanakkor, hogy a sziszeki (Sisak) finomító további fejlesztése újabb egymilliárd dollárba kerülne, ami "nem lenne életképes és nyereséges megoldás".

Mosonyi sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az fb elnöke, Davor Stern korábban egy olyan lehetőségről beszélt, amely nem az igazgatóság javaslata volt. Mosonyi Sternnek a horvát Politikaplus.com portálon megjelent nyilatkozatára utalt, melyben az elnök megemlítette, hogy az fb keddi ülésén a sziszeki finomító bezárása is szóba került, "de azonnal elvetettük".

Mosonyi György közleménye szerint a sziszeki létesítményt "nem kell bezárni és nem fogják bezárni. A bezárás nem is volt napirenden." Az igazgatóság javasolja, hogy vizsgáljanak meg a napi 60 ezer hordó kapacitású sziszeki finomító jövőbeni használatára vonatkozó alternatív fejlesztési lehetőségeket, melyek a munkahelyek megőrzését célozzák.

Davor Stern a közelmúltban többször is az INA-ban 47 százalékos tulajdonos Mol szerepvállalása ellen emelt szót, ő kezdeményezte azt is, hogy vizsgálják felül a vállalatirányítás szabályait rögzítő részvényesi szerződést. Szerdán ugyanakkor a korábbiaknál puhább hangvételű nyilatkozatot tett a témában.