iPhone is lesz az utolsó űrsiklón

Vágólapra másolva!
Az iPhone 4 giroszkópját a saját pozíció mérésére, a kamerát QR kódok olvasására fogják használni, kizárólag az App Store-ban kapható alkalmazások segítségével.
Vágólapra másolva!

A utolsó űrsikló-küldetésre a tervek szerint pénteken induló Atlantis két iPhone 4-et is visz a fedélzetén, ezzel elvégezve az első okostelefonos űrkísérletet - adta hírül a Mashable. Az Apple telefonjain egy egydolláros alkalmazás (SpaceLab for iOS) fut majd, amely az iPhone 4 beépített giroszkópját használja, feleslegessé téve a sokkal drágább, egyedi céleszközöket. A telefon és az app segítségével mérik majd a magasságot, és a Föld görbületét, illetve a pozíciót igyekeznek meghatározni a telefon kamerájával készített fotókon felismerhető partszakaszokat keresve. A fotókat az asztronauták készítik majd, arról azonban nincs hír, hogy a kész képeket kiposztolják-e valahol.

Forrás: [origo]
SpaceLabs for iOS (App Store link)

A kísérlet elsődleges célja, hogy a hely-azonosítási képességet találjanak a jövő űrhajóinak, amelyek alacsony keringés során elvesztik pozíciójukat, egyszóval ez egyfajta űr-GPS megszületésének első lépése lehet. A NASA azonban emellett arra is kíváncsi, hogy bírja az iPhone az űrutazással járó megpróbáltatásokat, elsősorban az elviselt sugárzás mértékét tekintve. A telefonnak QR kódokat is fel kell ismernie szenzorainak kalibrálása céljából, illetve mert ilyen - a vonalkód utódjának tekinthető - jelöléseket az űrtechnikában is használnak.

Forrás: [origo]
QR kód a kameraképen

Van azonban egy olyan működési paraméter, amit minden okostelefon-felhasználó jól ismer, ám az űrhajósoknak nem kell törődni vele: az akkuidőt méretes külső egységekkel hosszabbítják meg a NASA mérnökei.