Szijjártó: Jogilag is felelősségre kell vonni az előző kormányokat az államadósság miatt

Vágólapra másolva!
Az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság alelnöke, Szijjártó Péter szerint az elmúlt nyolc év kormányai politikai bűnt követtek el, amikor "hibás döntéseikkel eladósították az országot". Szijjártó azt javasolja, hogy a bizottság vizsgálja meg, hogy ezekért a "politikai bűnökért milyen jogi felelősségre vonási lehetőség áll fenn".
Vágólapra másolva!

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben - mondta a fideszes Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke az MTI-nek a parlamenti testület hétfői ülését követően. Kiemelte: bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok adósították el az országot hibás döntéseikkel, amelyek mögött "részint alkalmatlanság, részint korrupció és magánérdekek" állt.

Szijjártó Péter aláhúzta: azt fogja javasolni, az albizottság vizsgáltassa meg, hogy ezekért a politikai bűnökért milyen jogi felelősségre vonási lehetőség áll fenn. Az albizottság a hétfői ülésen az eddigi munkáját igyekezett összegezni, a jelentés-tervezetének főbb vonásait vitatta meg.

"Akkor felelünk meg a társadalom várakozásának, ha meg tudjuk mondani, milyen jogkövetkezményekkel jár az, hogy a szocialista kormányok a kiszolgáltatottságig eladósították Magyarországot" - mondta Szijjártó Péter.

A fideszes Balla György azt mondta: az államadóssággal kapcsolatban az "eredendő bűnelkövető" Gyurcsány Ferenc volt, de 2006-ban, az akkori bizalmatlansági szavazáskor, amelyet Gyurcsány Ferenc indítványozott maga ellen, az összes szocialista képviselő bizalmat szavazott a volt kormányfőnek.

Bajnai Gordon kormányának intézkedési legalább közvetlenül nem emelték az államadósságot - mondta Balla György, azonban "mítosznak" nevezte, hogy Bajnai kormánya válságkezelő kormányként megoldotta volna a válságot. Ha nem történik az az intézkedéssorozat, amelyet már az új polgári kormány lépett meg, akkor az ország csődbe megy - emelte ki a fideszes képviselő.

A jobbikos Lenhardt Balázs szerint a szocialista politikusok szeretnek arra hivatkozni, hogy csak politikai felelősségük áll fenn egy rossz döntés kapcsán, de a Jobbik azt követeli, hogy konkrét, személyhez köthető jogi felelősséget lehessen megfogalmazni, ezeket hatékony ügyészségi munkával fel kellene tárni. Élesen fogalmazva Gyurcsány Ferencről azt mondta: "ennek az embernek az élete hátralévő idejét vasban kellene töltenie, fogházban."