Szól a Google, ha vírusunk van

Vágólapra másolva!
Immár nem csak a nevünket, tartózkodási helyünket, fontosabb ismerőseinket tudja a Google, de azt is, ha a számítógépünk vírusos lett. A keresőóriás figyelmezteti is a gyanúsan viselkedő gépek gazdáit, hogy itt az ideje futtatniuk a vírusirtót.
Vágólapra másolva!

A Google kereső nyitólapján jelenik meg egy nagy sárga figyelmeztetés azoknak, akiknek gépe a keresőcég szerint megfertőződött. A cég csak azokat a vírusokat tudja egyelőre kiszűrni, amelyek a böngésző és a kereső közé ékelődnek be.

Forrás: Google
Forrás: Google

Feltűnő sárga sávval figyelmeztet a fertőzésre a kereső

A keresőcég szakemberei először csak a szokatlan mintázatú forgalomra figyeltek fel egyik adatközpontjuk ellenőrzése közben. A forgalom elemzése közben ébredtek rá, hogy a furcsa jelenségért egy kártevő felelős, amely a saját szerverein keresztül irányítja a Google felé a böngészőket. Mivel a mintázatot egyszerű felismerni, a keresőcég mától figyelmezteti azokat a felhasználókat, akiknek a PC-je szerintük fertőzött.

A figyelmeztetés mellett tovább is irányítják a netezőket egy információs lapra, ahonnan vírusirtókat lehet letölteni, és egyéb kártevőeltávolító szoftverekhez lehet hozzájutni. Az ajánlott szoftverek egy része csak a profi felhasználónak lesz hasznára, de a rendszeresen frissített vírusölő például minden gép kötelező tartozéka kell legyen.