Vágólapra másolva!
Az első francia siker éppen a leghíresebb hegyen, az Alpe d'Huezen született meg az idei Tour de France országúti kerékpáros körversenyen: a pénteki, 19. szakaszon Pierre Rolland győzött, de a nap nyertese a luxemburgi Andy Schleck, aki a szintén francia Thomas Voecklertől átvette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A Modane és Alpe d'Huez közötti 109 km-es etapon a címvédő, de a végső sikerre már esélytelen spanyol Alberto Contador az első hegyen támadásba lendült, ami teljesen szétszakította a mezőny, a legnagyobb riválisai közül csak a csütörtöki győztes, Andy Schleck tudott vele tartani.

Az 50 km-es lejtmenetben azonban ismét összerázódott a mezőny, hogy aztán a híresen nehéz Alpe d'Huez legelején Contador újabb ritmusváltására felbomoljon az egység. A Tour háromszoros bajnoka mindenkit maga mögött hagyott, de az emelkedő végére elfáradt, így honfitársa, Samuel Sanchez és Rolland is utolérte, majd otthagyta őt. Végül a francia kerékpáros bírta legjobban a végét, így sikere mellett a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót is átvehette. Sanchez sem szomorkodhatott, mert második helyével ő pedig a hegyi pontverseny éllovasának járó pöttyös trikót szerezte meg.

Az összetett elsőségért harcolók közül az ausztrál Cadel Evans és Andy Schleck egyszerre, a szakaszgyőztestől 57 másodperccel elmaradva érkezett a célba, de az eddigi éllovas Voeckler mögöttük majdnem két és fél perccel ért fel a csúcsra, így mindketten megelőzték őt.

Andy Schleck és a harmadik Cadel Evans között 57 másodperc a különbség előbbi javára, és várhatóan közülük kerül ki a győztes, mert a második Fränk Schleck hármójuk közül a leggyengébb egyéni időfutamban, amelyre szombaton kerül sor.

19. szakasz, Modane-Alpe d'Huez, 109 km, hegyi befutó:
1. Pierre Rolland (francia, Europcar) 3:13:25 ó
2. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel) 14 mp hátrány
3. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 23 mp h.
...5. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 57 mp h.
...9. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-trek) azonos idővel
...20. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 3:22 p h.

Az összetettben:
1. A. Schleck 82:48:43 ó
2. Fränk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 53 mp hátrány
3. Evans 57 mp h.
4. Voeckler 2:10 p h.

Szombaton a Grenoble-ben sorra kerülő 41 km-es egyéni időfutam vár a mezőnyre.