"Kedvezőtlen devizahitel-összetételt" jelez az önkormányzati moratóriumkérés

Vágólapra másolva!
A magyar önkormányzatok törlesztési moratórium kérése a magyar hitelállomány kedvezőtlen deviza-összetételét jelzi a londoni Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint. Úgy vélik, hogy a magyarországi deviza- és kötvénypiaci mozgások valószínűleg "szoros korrelációban maradnak" a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

"Nem nagy meglepetés", hogy a magyar önkormányzatok törlesztési moratóriumot kérnek a svájci frankban denominált hiteleikre, ám a kezdeményezés ismét ráirányítja a figyelmet a magyar gazdaságban kint lévő hitelállomány kedvezőtlen devizaösszetételére - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben a londoni Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői.

A csütörtöki londoni kereskedésben ugyanakkor csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely előző nap az év eleje óta nem mért szintre emelkedett. A CMA DataVision és több más elemző cég szerint a megugrás összefüggésben lehetett azzal, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerdán egy év moratóriumot kért az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére. Gémesi György, a szervezet elnöke a hír után azt mondta az [origo]-nak, hogy túl kicsi pont ő ahhoz, hogy miatta tartsák kockázatosnak Magyarországot.

Csütörtöki kommentárjukban a Barclays Capital - az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport - felzárkózó piaci elemzői kifejtették azt a véleményüket, hogy a kezdeményezés "emlékezteti a befektetőket" a kinnlevőség-állomány kedvezőtlen devizaösszetételére, amely szűkíti a magyar kamatpolitika mozgásterét is, és ez az egyik oka annak, hogy a magyarországi deviza- és kötvénypiaci mozgások valószínűleg "szoros korrelációban maradnak".