Vágólapra másolva!
A pekingi olimpián Cseh László által 200 és 400 vegyesen is megelőzött Ryan Lochte a sanghaji világbajnokságon robbantott, összesen öt aranyérmet nyert, kétszer Michael Phelpset legyőzve, és övé az első nagymedencés világcsúcs, mióta betiltották a cáparuhákat. Lochte brutális erőfejlesztő gyakorlatokkal, és az édességről, valamint a gyorséttermi ételekről leszokva küzdötte magát az úszóvilág csúcsára, és az étvágya olyanannyira megjött, hogy Londonban kilenc számban célozná meg az aranyat, amivel felülmúlná Phelps pekingi csodáját.

"Nem elég, hogy Phelpsszel kell csatáznom, most már Lochte nála is jobb lett" - panaszkodott a sanghaji vébéről hazatérve az [origo]-nak Cseh László, aki 2008-ban Michael Phelpset nem tudta megelőzni a két vegyes számban az olimpián, a nála pontosan tizenhat hónappal idősebb Ryan Lochte-t viszont igen.

Lochte a nemrég véget ér világbajnokságon végleg kilépett Phelps árnyékából azzal, hogy öt számban is aranyérmet szerzett, és 200 gyorson, valamint 200 vegyesen is megelőzte a tizennégyszeres olimpiai bajnokot, akit korábban sosem tudott világversenyen legyőzni.

Bár Phelps eggyel több érmet gyűjtött (négy arany, két ezüst és egy bronz volt a termése) a vébén, a négy aranyából csak kettőt nyert egyéni számban, míg Lochte-nál ugyanez az arány ötből négy, ráadásul ő volt az első, aki világcsúcsot úszott, mióta a cáparuhák helyett visszahozták a textildresszeket.

Öt arany után is önkritikus

Az eredmények ellenére a 27. születésnapját épp a napokban, augusztus 3-án ünneplő Lochte talált kivetnivalót saját úszásában. "Nagy dolog öt aranyérmet nyerni egy vébén, de összességében nem vagyok túl boldog, főleg az időeredményeim miatt, ugyanis gyorsabb is lehettem volna" - villantotta meg maximalizmusát Lochte, aki a vébé előtt azt nyilatkozta, hogy egyetemi évei óta nem érezte magát ilyen jó fizikai állapotban.

Amikor a vébé utolsó napján, az egyik legkeményebb erőpróbaként számontartott 400 vegyesen négy másodpercet vert a második helyezett Tyler Claryre, megint nem volt elégedett, azt mondta, csalódott, mert gyorsabb akart lenni, majd később azért méltatlankodott egy sort, mert a szakvezetés nem tette be a szintén az utolsó napon döntőző 4x100 méteres vegyesváltóba, mondván, túl sok lenne neki rövid időn belül a két úszás.

Lochte elmegy Phelps mellett 200 gyorson:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OBnQNuktZu874snj


Még a váltóban is jobbat úszott Phelpsnél

"Mindig valami olyan dolgot szeretnék csinálni a sportban, ami még senkinek nem sikerült" - jelezte Lochte, hogy készül az újabb nagy dobásra, majd hozzátette, még csak az út elején jár. A tehetség mellett tehát elhivatottságban is jól áll az úszó, aki nem átokként fogta fel Phelps jelenlétét, sokkal inkább motivációként, még többet dolgozott, és a vébén talán az is a kezére játszott, hogy Phelps a 2008-as olimpiai óta többször is hosszabb szünetet tartott. Phelps meg is jegyezte a 200 vegyesen elszenvedett vereség után, hogy többet kell készülnie. Ha számokra fordítjuk le a dolgot, kétszáz gyorson 35, kétszáz vegyesen 16 századmásodpercnyi hátrányt kell ledolgoznia jövő nyárig, ha nem akar Londonban is megélegedni az ezüstéremmel.

Lochte világcsúccsal nyer Phelps és Cseh előtt:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Li5loX0Tejl3Z8wz


"Minden apró részletet tökéletesen összerakott az úszásában, rengeteget fejlődött a fordulókban, és nagyon koncentrált lett" - mondta jóbarátjáról, egyben nagy riválisáról Phelps. A két sztár a 4x200-as gyorsváltóban közösen vezette aranyéremre az amerikai négyest, de Lochte itt is elkönyvelhetett egy apró részsikert, mivel - igaz, repülőrajttal - majdnem egy másodperccel gyorsabban teljesítette a saját etapját, mint Phelps, és míg első emberként úszó társa harmadikként váltott, ő a második helyről hozta be a csapatot utolsó emberként. "Nincs nála jobb befejezőember, ha váltóról van szó" - fényezte Phelps Lochte-t az arannyal záruló futam után.

Forrás: AFP
Phelps is megtapsolta a remeklő jóbarátot

Nincs gyenge száma vegyesen

A nagy kérdés, hogy Lochte miért fejlődött ekkorát az utóbbi időben, hogy míg Cseh László a pekingi olimpián három számban is Phelps mögött szerezte meg az ezüstérmet, a másik amerikai legyőzése ma már még nehezebb feladatnak tűnik. "Egy-két évvel korábban kezdett úszni, mint én és Phelps, talán nem volt annyi versenyen, és most éli a fénykorát, most jön ki belőle a maximum" - mondta az [origo]-nak Cseh. "Meglátjuk, hogy jövőre hogyan sikerül majd ezt lereagálnom, mindenesetre remélem, hogy még én sem vagyok túl a fénykoromon".

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy Lochte sokoldalúsága tökéletesen illik a vegyes úszásba, gyakorlatilag nincs gyenge úszásneme. "Bár a mellúszásán lehetne javítani, de háton és gyorson is kiemelkedően jónak számít, kétszáz méteren meg is nyerte mindkét számot a vébén. Fantasztikus a víz alatti munkája, dinamikusan fordul, mindenki ellen képes előnyt szerezni a fordulóknál" - méltatta az amerikait Kiss, aki olyan olimpiai bajnokoknak volt az edzője, mint Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes.

Phelps és Lochte minden szinten rivalizálnak:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NJ3MzXKMMdcL8rWD


Kiss szerint Lochte-n érződött, hogy nagyobb szünetek nélkül és tudatosan készült, ebbe az is beletartozott, hogy változtatott az étrendjén, korábban ugyanis tömte magába a gyorséttermi ételeket, az édességet és a cukros üdítőket, Pekingben például rendszeresen a McDonald'sban reggelizett a versenyek előtt.

Fekete László is megirigyelte volna az edzéseit

Az olimpia óta Lochte nagyon komoly munkát végzett, hogy még több izmot pakoljon magára, Matt DeLancey erőnléti edző olyan edzéstervet állított össze neki, mintha a világ legerősebb embere versenyre készült volna: söröshordókat kellett dobálnia, hatalmas traktorgumikat megmozdítania, fémláncokat és hajóköteleket emelgetnie, és ehhez jött még a súlyzózás, valamint a láberősítés, amikor egymásra pakolt zsámolyokra ugrott fel helyből.

Erősítés Lochte-módra:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=D7OJ3TVcqcIi4gQW


"Lochte a dubaji rövid pályán vébén is jelezte a hat aranyérmével, hogy számolni kell vele, a mostani, 200 vegyesen elért világcsúcsa pedig azt mutatja, az úszás a rongyos forradalom - a csodadresszek bevezetése, majd eltűnése - után is fejlődik, szerintem nem kell sokat várni, hogy újabb kétszáz és négyszáz méteres rekordok dőljenek meg" - mondta Kiss arról, hogy nem volt váratlan Lochte sanghaji remeklése.

Amikor a Kiss László szövetségi kapitányt arról kérdeztük, Cseh hol tart a két amerikaihoz képest, azt mondta, nehéz erről nyilatkozni, mivel Cseh a vébé előtt hatalmas munkát végzett, soha nem látott jó formában volt, az asztmája miatt mégsem tudta legjobbját adni 400 vegyesen. "Ha megúszta volna azt a 4:11-es időt, amit Barcelonában, edzésből érkezve ért el, második lehetett volna, fáj, hogy ilyen nagy sanszot hagytunk ott. Ennek ellenére nyugodtan ki lehet mondani, Cseh László a harmadik legjobb vegyes úszó a világon, remélhetőleg Londonban minden rendben lesz vele. Tudom, hogy ott is nyerni akar majd, és nem adta fel fejben, hogy a két amerikai elé kerüljön" - mondta Kiss.

Cseh fogadkozik, Lochte apuka történelmi tettet vár fiától

"Phelps az olimpián biztosan még jobb lesz, a mostani vb neki sem úgy sikerült, mint ahogyan tervezte. Két ilyen szintet képviselő amerikai ellen versenyezni nem kis feladat. Megpróbálok mindent, edzeni fogok keményen" - tett ígéretet Cseh.

Forrás: AFP
Ha Kína és vegyes úszás, akkor Cseh-érem

Phelps Pekingben nyolc aranyat nyert, Lochte-t édesapja, a korábban szintén úszó és jelenleg edzőként dolgozó Steven elég jónak tartja ahhoz, hogy akár kilenc számban is induljon az olimpián, és a formája alapján nem is tűnik lehetetlennek, hogy mindet megnyerje. Ehhez persze Phelps nem fog mosolyogva asszisztálni, az eddigi 16 olimpiai érméhez még hármat kell szereznie ahhoz, hogy a szovjet tornásznőt, Larissza Latinyinát megelőzve minden idők legtöbb éremmel rendelkező sportolója legyen a téli és nyári játékokat is beleértve.

Lochte ebben az összevetésben egyelőre nem rúg labdába, összesen hat érmet szerzett eddig a két olimpián, amelyen részt vett. Ebből három volt aranyérem, és egy jött össze egyéni számban, a 200 méteres hátúszásban.

Az amerikai bajnokság már sok volt a vébé után

"Bármi lehetséges, nem akarok előre tippelgetni, hogy hány számban indulok majd, de az biztos, hogy csak azokat vállalom el, amelyekről tudom, hogy képes vagyok megcsinálni. Minden attól függ majd, hogy érzem magam" - zárta rövidre a találgatásokat Lochte, aki nem állt le a vébé után sem, lendületből elindult az amerikai bajnokságon is, de kicsit túlvállalta magát, a hosszú utazás után 100 mellen csak a huszonkettedik, 100 háton pedig harmadik lett. Ekkor döntött úgy, itt az idény vége.

"Lochte-t legyőzni bármilyen körülmény között óriási fegyvertény" - mondta büszkén Matt Grevers, a 100 hát győztese. Lochte-t a bronzérem teljesen hidegen hagyta, az eredményhirdetés után az egyik szurkolóját ajándékozta meg vele. "Csak az olimpiai érmeket akarom megtartani" - magyarázta, mikor arról kérdezték, minek volt köszönhető a szokatlan gesztus. Ez is azt bizonyítja, ő már minden idegszálával Londonra készül, és a mostani világbajnokságból kiindulva, könnyen lehet, minden idők legizgalmasabb úszóversenyeit láthatjuk majd a jövő évi olimpián.