Aranyat használnak a gyors influenza-diagnózishoz

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók gyors, ugyanakkor meglehetősen megbízható diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki nanorészecskék felhasználásával a járványt okozó influenzavírusok meghatározására.
Vágólapra másolva!

Az influenzajárványok idején létfontosságú a gyors és pontos diagnózis felállítása. Az orvosok és az egészségügyi szakemberek eddig azonban csak két módszer, egy pontos, de időigényes és egy gyors, de elég megbízhatatlan teszt közül választhattak. A Georgiai Egyetem kutatói által kifejlesztett új influenzateszt gyors, és az eddigi vizsgálatok alapján elég pontos is.

Az Analyst folyóiratban leírt eljárás lényege, hogy arany nanorészecskéket olyan antitestekkel vonnak be, amelyek az influenzavírus specifikus törzseihez kötődnek, majd megmérik mennyire szórják a részecskék a lézerfényt. A módszerrel percek alatt meg lehet határozni az influenzavírus típusát.

"Már régóta tudjuk, hogy az antitesteket fel lehet használni a vírusok befogására, és hogy a nanorészecskék tulajdonságai méretüktől függően változnak" - mondta a tanulmány társszerzője, Ralph Tripp víruskutató. "Ezt a két ismertet kombinálva dolgoztunk ki egy gyors és rendkívül érzékeny diagnosztikai tesztet."

Tripp és munkatársa, Jeremy Driskell antitesteket (az immunrendszer fehérjéi) kötött össze arany nanorészecskékkel. A nanorészecske-antitest komplex összekapcsolódik a mintában lévő vírussal, és egy kereskedelemben kapható műszerrel megmérhető, mennyire szórja az oldat a fényt.

Az arany nanorészecskék - amelyek átmérője nagyjából az emberi hajszál átmérőjének tizede - rendkívül hatékonyan szórják a fényt. A biológiai anyagok, amilyenek a vírusok is, viszont általában alig. Az arany nanorészekékkel összekapcsolódott vírusok fényszórása előre megmondható és mérhető mintázat szerint változik, ami függ a vírus típusától. Mivel a vizsgálathoz rendkívül kis mennyiségű arany elegendő, ezért az eljárás nemcsak gyors, de olcsó is, akár egy kisebb laboratóriumban is elvégezhető.

A kutatók abban bíznak, hogy az új diagnosztikai eljárás nemcsak az influenza, hanem más fertőző betegségek diagnózisát is meggyorsíthatja majd, hiszen az influenza antitesteket viszonylag könnyen kicserélhetik más antitestekre az arany nanorészecskék felületén.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, amelyek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriális hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Már itthon is gyártanak titanát-nanocsöveket

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen