A frankárfolyam Svájcban is rombol: visszaesett a Nestlé

Vágólapra másolva!
A svájci frank erősödése mellett az idén harmincéves árcsúcsot döntő kávé, cukor és kakaó is hozzájárult ahhoz, hogy a svájci élelmiszeripari konszern több mint tíz százalékkal kevesebb profitot ért el, mint 2010 első felében.
Vágólapra másolva!

Visszavetette a svájci Nestlé nyereségét a frank erősödése, a világ legnagyobb élelmiszeripari társasága az első félévben 13 százalékkal kevesebb profitot ért el, mint egy évvel korábban. A vállalat szerdai jelentése szerint az adózott nyereség 4,7 milliárd frankra csökkent az egy évvel korábbi 5,45 milliárdról.

A frank erősödése mellett a nyersanyagárak rohamos drágulása is hat: az idén harmincéves csúcsra emelkedett például a kávé, a kakaó és a cukor ára is, mindennek hatását azonban részben ellensúlyozta a fogyasztói árak emelése. A Nestlé termékek ára az idei első negyedévben 1,5 százalékkal, a második negyedévben 3,8 százalékkal nőtt. A fogyasztói árak emelkedése a vártnál jobb eredményekhez segítette a versenytársak közül az Unilevert és a Kraft Foods-ot, a Danone-nál viszont a drágulás hatására csökkent a tejtermékek forgalma.

A Nestlé arra számít, hogy az év egészében a fejlődő piacokon jelentkező keresletnövekedés és a fogyasztói árak emelkedésének hatására az árbevétel változatlan vállalatszerkezettel számolva 5-6 százalékkal nő.