Vágólapra másolva!
Montenegrónak még minden esélye megvan arra, hogy kijusson a 2012-es Eb-re, a szövetség mégis menesztette a szövetségi kapitányt, Zlatko Kranjcart. A selejtezősorozat közbeni edzőcsere egyáltalán nem szokatlan, ez már a nyolcadik volt, de általában az eredménytelenség a magyarázat, sokszor pedig a selejtezők végén, az új ciklus kezdetén váltanak. A jelenlegi sorozatban csak dél- és kelet-európai válogatottaknál cseréltek edzőt, egy kivétellel: a finnek viszont jó sok kapitányt kipróbáltak.

A magyar válogatottnak még van esélye, hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra, még ha a sorsa nem is saját kezében van. Ám ha végül nem érné el a csoport második helyét, a csapat akkor is az elmúlt huszonöt év legjobb eredményét produkálja a megszerezhető pontok számát tekintve, így szinte biztos, hogy a 2014-es vb kvalifikációs sorozatát is Egervári Sándorral kezdi. Mindez a magyar labdarúgás közelmúltját illetően már önmagában is kisebb csodának számít: közel harminc év alatt mindössze egyszer fordult elő, hogy egy szakember egy teljes selejtezősorozaton keresztül a válogatott élén maradt, majd a következőt is vele kezdte. Bicskei Bertalan a 2000-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatát követően elkezdhette a vb-selejtezőket, más kérdés, hogy már nem ő fejezte be.

A finnek a harmadik edzőjüket gyűrik

A fenti statisztika természetesen szoros kapcsolatban van az eredményekkel, alapvetően a legtöbb országban hasonlóan történik mindez: a szövetségek általában a selejtezősorozat végéig kötnek szerződést a kapitánnyal, de ha elmaradnak a várt eredmények, akkor rendszerint a ciklus közben menesztik a trénert. A jelenlegi Eb-selejtezők alatt nyolc ország cserélt edzőt, egy kivétellel csak dél- és kelet-európai válogatottaknál. A kakukktojás Finnország, ahol túlzásba is vitték a variálást, hiszen hárman is leülhettek a kispadra: Stuart Baxter, Olli Huttunen és Mika-Matti Paatelainen, ráadásul két barátságos mérkőzésen Markku Kanerva volt a szövetségi kapitány.

A finneken kívül Albánia, Bulgária, Ciprus, Kazahsztán, Macedónia, Montenegró és Románia váltott edzőt az Eb-selejtezők alatt. Montenegró lóg ki a sorból, hiszen a válogatott jelenleg a második helyen áll a csoportjában, vagyis megvan az esélye a pótselejtezőre, ami hatalmas eredmény lenne a fiatal ország számára. Ennek ellenére a legutóbbi, Wales elleni vereséget követően menesztették Zlatko Kranjcart, akinek a helyét asszisztense, Branko Brnovics foglalta el. A két legutóbbi selejtező valóban nem a legjobban sikerült a csapatnak (a walesi vereség előtt otthon csak döntetlenre volt képes Bulgária ellen), hivatalosan a szövetség is ezzel magyarázta a döntést. "Az utolsó két eredményt követően bizonytalan helyzetben vágunk neki a selejtezősorozat hajrájának. Az okokat elemezve a szövetség arra jutott, hogy Zlatko Kranjcar nem a legjobban dolgozott, főleg az utóbbi két mérkőzésen, és ezért egyhangúan a menesztése mellett döntöttünk" - állt a szervezet közleményében. A pletykák szerint azonban a tréner kirúgásának hátterében az áll, hogy megromlott a viszonya a szövetség elnökével, Dejan Saviceviccsel.

Montenegró a G csoportban jelenleg második, három ponttal az eddig szintén hat meccset játsszó Svájc előtt, így nagyon jók az esélyei egy pótselejtezőre.

Capello és Hitzfeld sem folytatja

Jelenleg öt országról lehet tudni, hogy a vb-selejtezőket biztosan új trénerrel kezdi. Ausztriában mindez csak most, a Törökország elleni hazai mérkőzés után vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy nem juthatnak ki az Eb-re. Dietmar Constantini szerződése 2012-ig szólt, ám az eredménytelenség nyomán a szövetség érthető módon úgy döntött, hogy nem ajánl új hosszabbítást. Az utolsó két Eb-selejtezőn még ő irányíthatja a csapatot, de közben már az utódját keresik. Hasonló a helyzet Izlandon is, ahol Ólafur Johannesson 2007 óta irányítja a válogatottat. Ez idő alatt az északiak egyszer sem jutottak a továbbjutás közelében, mégis egészen mostanáig kitartottak mellette, a selejtezők végén lejáró szerződését viszont már nem hosszabbítják meg az edzői munkája mellett eredeti foglalkozását, az ácsmesterséget is folyamatosan gyakorló Johannessonnak.

Forrás: AFP
Ács, kispad nélkül

Három országban viszont a kapitány döntött úgy, hogy lezárja hosszú és sikeres karrierjét. Dániában Morten Olsen 2000 óta irányítja a válogatottat, és ez idő alatt két vébére, valamint egy Eb-re vezette ki, és minden esélye megvan arra, hogy a 2012-es kontinensviadalra is kijuttassa a csapatot. Tavaly novemberben azonban bejelentette, hogy az Európa-bajnokság után lejáró szerződést nem szeretné meghosszabbítani. A svájci Ottmar Hitzfeld sem folytatja az Eb után, sőt kijelentette, hogy visszavonul. "Még két éven van hátra a svájci válogatott élén, és remélem, kijutunk az Eb-re. Azt követően azonban sehol sem fogok aláírni, hanem befejezem" - nyilatkozta Hitzfeld még tavaly, a világbajnokságot követően. Nagyjából ugyanakkor hasonló véleményt fogalmazott meg az angol válogatottat irányító Fabio Capello is: "Jelenleg másra sem tudok gondolni, mint az angol csapatra és a 2012-es Európa-bajnokságra. Utána pedig visszavonulok."

www.global-soccer.eu