Esztergomban gyártott modell miatt tűzhet össze a VW és a Suzuki

Vágólapra másolva!
A Volkswagen AG vasárnap bejelentette, figyelmeztette partnerét, a Suzuki Motort arra, hogy megsérti a két vállalat 2009-ben kötött megállapodását - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes verziója, a Dow Jones hírügynökség jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

A német autógyártó közleménye szerint az állítólagos szerződésszegés abban áll, hogy a Suzuki egyes modelljeihez a VW helyett egy másik gyártótól rendelt dízelmotorokat. A Suzuki június végén jelentette be, hogy meghosszabbítja az olasz Fiattal 1,6 literes dízelmotorok szállítására kötött megállapodását. Az MTI szerint a panasz közvetlenül az Esztergomban gyártott SX4-es típust érinti.

A VW közleményében az is szerepel, hogy "néhány hetet" adott a japán cégnek a szerződésszegés orvoslására. Arra nem tér ki a szöveg, hogy mi lesz a következő lépés, ha ez nem történne meg. A világ harmadik legnagyobb autógyártójának számító vállalat egyik szóvivője ugyanakkor azt mondta, szeretnék folytatni az együttműködést a Suzukival, és nem tervezik a tulajdonrészük értékesítését sem.

A Volkswagen két évvel ezelőtt a Suzuki részvényeinek 19,9 százalékát vásárolta meg, 1,7 milliárd euróért. Idén júliusban a társaság vezetősége már jelezte, hogy az együttműködés nem a reméltek szerint alakul, ezért felülvizsgálja azt. A vizsgálat befejeződött, és első eredménye ez a figyelmeztetés - olvasható a német cég közleményében.

A Dow Jones szerint a Suzuki vasárnap nem reagált a Volswagen közleményére.