Vágólapra másolva!
A Chelsea-nek eddig nincs szerencséje a csillagászati összegekért vett csatárokkal. Sokáig Andrij Sevcsenko volt a legdrágább igazolás, márpedig ő nem váltotta meg a világot a Stamford Bridge-en, és egyelőre a nála is drágábban vett Fernando Torres sem remekel. A spanyol január óta csak egy gólt ért el, de nem csak a klubjában, hanem a válogatottban is a kispadra szorult.

Amikor Juan Mata a Bayer Leverkusen elleni BL-csoportmérkőzés hosszabbításában gólt szerzett, és ezzel bebiztosította a Chelsea győzelmét, akkor nem magát ünnepeltette. A nyáron igazolt spanyol középpályás a gólpasszt adó játékoshoz szaladt, a nyakába ugrott, majd pedig folyamatosan rá mutogatott azt nyomatékosítva: a dicséret nem őt, hanem a társát illeti. Matának valóban nem volt nehéz dolga a gólnál, az átadást pedig honfitársától, Fernando Torrestől kapta, akit az elmúlt időszakban rengeteg kritika ér.

Tizenöt spanyol támadó jobb nála idén

Torres januárban érkezett a Liverpooltól, mégpedig klubrekordért: a Chelsea 58 millió eurót fizetett érte. Azt várták, hogy hamar vezéregyéniség lesz belőle, és teljesítményével gyorsan elkezdi törleszteni a vételárat. A csatárnak azonban nem megy a játék: a Leverkusen elleni volt a 23. tétmérkőzése, és mindössze egyetlen gólra volt képes, még áprilisban a West Ham United ellen. Gyenge formája miatt lassan kezd kikopni a Chelsea kezdő tizenegyéből, és ez a válogatottbeli esélyeire is hatással van. Míg korábban alapember volt a nemzeti csapatban, addig mostanában előfordul, hogy még a keretben sem számolnak vele, mint legutóbb a Liechtenstein elleni Eb-selejtezőn.

Vicente del Bosque szövetségi kapitány nem is titkolta, hogy azért hagyja ki Torrest, mert klubcsapatában sem szállítja a gólokat, amúgy meg bőven van kivel pótolni. A középcsatár posztján Álvaro Negredo, Fernando Llorente és Roberto Soldado vár a lehetőségre, akik egyaránt remek formában vannak. De nem csak ők nyújtanak jobb teljesítményt klubjukban a világ-és Európa-bajnoknál: idén a percenkénti gólátlagot tekintve összesen 15 spanyol rendelkezik jobb mutatókkal Torresnél. Nem csoda, hogy a tavalyi vébé óta lejátszott 16 válogatott mérkőzésből mindössze két alkalommal szerepelt a kezdő tizenegyben, és az a veszély fenyegeti, hogy lemarad a 2012-es Európa-bajnokságról. Pedig a legutóbbi Eb-döntőn ő szerezte a mindent eldöntő találatot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Sgzn1vhRLKsySDed


A kezdeti optimizmusnak lőttek

Az a gól egyébként jól mutatta, hogy mi Torres legnagyobb erőssége: remekül indul be az üres területekre, kihasználva gyorsaságát. Sokak szerint azonban ez a gyorsaság már nem a régi a tavalyi térdsérülése miatt. Ezt már a Chelsea korábbi edzője, a spanyolt a januárban leigazoló Carlo Ancelotti is kiemelte. "Nincsen százszázalékos állapotban, de vissza fogja nyerni azt a gyorsaságot, amit sokak szerint elveszített. Az előző idényben térdsérüléssel bajlódott, és túl gyorsan tért vissza annak érdekében, hogy játszhasson a világbajnokságon. A vébén megint megsérült, és csak szeptemberben kezdett el ismét focizni" - mondta az olasz mester még februárban, abban bízva, hogy Torres hamarosan ismét formába lendül. Ez azonban nem történt meg, pedig Ancelotti folyamatosan játszatta őt.

Az eredmények elmaradtak, Ancelottit pedig menesztették, utódja, André Villas-Boas eleinte szintén maximálisan bízott a spanyol csatárban, aki szintén optimista volt. "Senki se aggódjon, nem felejtettem el, hogyan kell gólt szerezni. Az erőnlétem megfelelő, készen állok az idényre" - mondta Torres még júliusban, a Chelsea ázsiai túráján. Villas-Boas ugyanakkor már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy számára a csapat a fontos, nem pedig az egyéni problémák. Ennek megfelelően az első három forduló után, amelyeken a spanyol gólt sem szerzett, és gólpasszt sem adott, kihagyta a kezdők közül. Torres helyzetét a spanyol liga honlapjának adott nyilatkozata sem könnyítette meg, amelyben közvetve öregnek és lassúnak nevezte a klub középpályásait.

Nem Lampard lassú, hanem Mata gyors

Az ominózus interjúban (amely felkerült Torres hivatalos honlapjára is) azt kérdezték, hogy mi a véleménye a Chelsea friss igazolásáról, Matáról, a válaszban pedig a Valenciától érkezett szélső gyorsaságát, dinamizmusát és kreativitását emelte ki, közvetve a csapat régebbi játékosait kritizálva. Nem arról volt szó tehát, hogy Frank Lampardot vagy John Obi Mikelt lassúnak tartja, de alapjában véve így is lehetett értelmezni a dolgot. Mindez ugyanakkor tökéletesen rávilágít arra is, hogy Torresnek miért nem megy olyan jól a játék, mint korábban. Liverpoolban (főleg Rafael Benítez időszakában) a támadójáték elsősorban a kontrákra épült, a csapat igyekezett a labdaszerzést követően villámgyorsan, kevés húzásból eljutni az ellenfél kapuja elé, legtöbbször úgy, hogy a Torres előtti területre passzolták be a labdát, ő pedig kamatoztathatta robbanékonyságát és gyorsaságát.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Chelsea viszont sokkal inkább járatja a labdát, a Villas-Boas által preferált háromcsatáros felállásban pedig a centernek elsősorban érkeznie kell a beadásokra, illetve helyet kell csinálnia a befelé húzó szélsőknek. Utóbbi azonban kevésbé látványos, mint egy tért ölelő átadással kapura törni. A spanyol válogatottban is hasonló a helyzet, hiszen a világbajnok együttes szinte egy az egyben átvette a Barcelona stílusát, amely rengeteg apró passzból áll, és ez a türelemjáték nem fekszik Torresnek, aki a sokkal direktebb, közvetlenebb stílusban tudja igazán érvényre juttatni erényeit.

www.global-soccer.eu