Átalakítják a turizmus és a vendéglátás jogi környezetét

Vágólapra másolva!
Még az ősszel az Országgyűlés elé kerül a turizmusról szóló új törvény, amely külön fejezetben foglalkozik a vendéglátóipar helyzetével, utóbbi kapcsán új kormányrendeletet is elfogadtak - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium által a vendéglátás helyzetét javító intézkedésekről szóló szerdai sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A belgazdaságért felelős államtitkár, Szatmáry Kristóf szerint a kormányzat kiemelt stratégiai ágazatként tekint a vendéglátóiparra, hiszen egy olyan ágazatról van szó, mely cégére az országnak, főként a kis- és közepes vállalkozásokra épül, emellett 300 ezer embernek ad munkát és 800 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente.

Ám az ágazat hosszú idő óta nem volt a helyén kezelve, és ezért az elmúlt években visszaesés volt megfigyelhető a vendéglátóiparban. A kormány által elfogadott határozattól azonban a terület ismételt felemelkedését várják mind a szakmai, mind pedig a politikai vezetők - mutatott rá.

Az új kormányrendelet átalakítaná a cafetéria-rendszert is, ugyanis a júniusban bevezetett Széchenyi Pihenő Kártya sokkal inkább a szálláshelyeknek jelentett segítséget, mivel a vendéglátóhelyekhez csak a szálláshelyeken keresztül lehetett eljutni.

(Információnk szerint a cafeteria juttatás szabályozására részben azért került sor, mert az ételutalványokat a szupermarketekben váltották be a felhasználók, így azok jelentős részben nem jutottak el a hazai vendéglőkhöz.)

Három önálló rész

Ezért a melegétel-utalványokat ezután nem lehetne hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken beváltani, és hatékonyabb eszköz a Széchenyi Pihenő Kártyán belüli - szálláshely igénybevétele nélkül is - meleg étkezésre használható "vendéglátó-ipari zseb".

Az átalakítást követően a Széchenyi Pihenő Kártyán belül három önálló rész lenne, egy a szálláshelyekre, egy a meleg étkezés céljára, egy pedig a szabadidős tevékenységekre.

(Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy korábbi bejelentése szerint a szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer, melegétel-szolgáltatásra 150 ezer, egészségmegőrző célra pedig 150 ezer forintos éves keret jut majd.)

Külön ágazat a vendéglátóipar

A belgazdaságért felelős államtitkár szerint feltett szándékuk, hogy az idén az Országgyűlés elé kerülő turizmusról szóló törvényben is külön fejezetben, külön ágazatként kezeljék a vendéglátóipart.

Ha a fent említett változások megtörténnek, akkor az mindenképpen az ágazat fellendülésével fog járni, ugyanis az rengeteg bürokratikus teher megbénította a rendszert - jelentette ki Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

Hozzátette: a fő cél az, hogy a 800 milliárdos éves forgalmat 1000 milliárd forint fölé növeljék, mely törekvést az is elősegíti, hogy a határozattal rengeteg költségkímélő intézkedés lép majd életbe.

Közigazgatási egyeztetés alatt

A turizmusról szóló törvény jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, és a tervek szerint a jogszabály még az ősz folyamán az Országgyűlés kerül. Az illetékes nemzetgazdasági tárca szerint ezzel húszéves adósságát törleszti a kormányzat a szakma felé.

A tervezet - amely megalkotását a turisztikai szakmai szervezetek már régóta sürgették - információink szerint összhangban van a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel.

Az új törvény olyan, régóta jelentkező problémákat akar majd rendezni, mint az illegális utazásszervezés, a vagyoni biztosítékok kérdése, vagy a különböző utazásszervezői tevékenységekre vonatkozó előírások.